Prigodnim programom obeležen Dan oslobođenja

VRANJE

Vranje danas obeležava 7. septembar, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Svečanost je počela prijemom koje je gradsko rukovodstvo priredilo za delegaciju boračke organizacije.

Čestitajući praznik gradonačelnik Slobodan Milenković je rekao da SUBNOR na dobar način brine o očuvanju spomenika i slobodarskog duha našeg naroda, napominjući da je saradnja između Grada i udruženja veoma dobra.

“Mi moramo da, kao i neki drugi narodi, insistiramo na kulturi sećanja i negujemo svest da su naši preci imali ogromne žrtve kako bi osigurali slobodu našeg naroda“, rekao je gradonačelnik Milenković.

O radu boračke organizacije govorili su Stojan Mladenović, predsednik Gradskog odbora i Miroljub Stojčić, predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije.

Prema podacima SUBNOR-a na teritoriji Grada Vranja, samo iz perioda Drugog svetskog rata, više je od 100 spomenika.

Nakon toga održana je svečana sednica Skupštine grada na kojoj je govorio Dejan Tričković, predsednik parlamenta.

,,Ovo je datum koji sve nas čini ponosnim, ali i koji nas obavezuje na odgovornost. Danas imamo čast da govorimo o našim precima koji su pobedili ideologiju fašizma. Divimo se njihovoj hrabrosti i spremnosti da se voljena otadžbina prkosno sačuva, čak i kada je to značilo da će je platiti svojim grobovima”, rekao je Tričković.

On je podsetio da je u Drugom svetskom ratu, na globalnom nivou, stradalo na desetine miliona ljudi.

„Lokalno rukovodstvo, svi mi koji učestvujemo u radu Skupštine Vranja, u poziciji smo da predlažemo, razmatramo i donosimo odluke za dobrobit svakog pojedinca i čitave društvene zajednice. Moramo i nadalje da vodimo računa da svaka naša odluka, kao i do sada, bude korisna za lokalnu samoupravu, za njen prosperitet i napredak. Na taj način dokazujemo da podnete žrtve naših predaka nisu bile uzaludne, dokazujemo da nećemo da zaboravimo istoriju dok gradimo budućnost i da će svaki naš put biti na strani prava i pravde, jer mi smo potomci upravo takvih heroja i pobednika“, istakao je predsednik Skupštine grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare