Polovina studenata više nema novac za stan

NOVI SAD

Najveći broj studenata, njih 53,7 odsto, neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca za zakup nekretnine u kojoj će stanovati u narednoj školskoj godini, pokazalo je istraživanje “Odnos studenata prema povećanju cena zakupa nekretnina”.

Zakup stana po višoj ceni moglo bi da plati 12,2 odsto učesnika istraživanja, dok bi, uz naznaku “možda”, moglo da plati njih 34,1 odsto.

Maksimalno prihvatljivo povećanje cene zakupa stana na mesečnom nivou za 95,1 odsto ispitanika iznosilo bi najviše do 50 evra.

Istraživanje je spovedeno na uzorku od 410 studenata, u periodu od 23. maja do 6. juna.

Rezultati istraživanja su pokazali da najveći broj ispitanika u toku studija živi u garsonjeri ili u jednoiposobnom stanu, sa cimerom živi njih 39,3 odsto, dok trećina živi sama.

Maksimalan mesečni budžet anketiranih studenata za zakup stana bio je između 100 i 200 evra, dok su zakup stana, u proseku, plaćali 200 evra.

Povećanje cene zakupa stanova u naredna tri meseca očekuje 41 odsto učesnika istraživanja, verovatno povećanje 25,1 odsto njih, dok se 30,8 odsto ispitanika nada da cene više neće rasti.

Ukoliko bi cene zakupa stanova i dalje rasle, najveći procenat studenata bio bi primoran da nađe honorarni posao kako bi mogao da nastavi da živi u gradu u kom studira, da nađe cimera kako bi podelio troškove života ili da se preseli u drugi deo grada s nižim cenama stanarine, shodno budžetu koji mogu da izdvoje za ovu stavku, pokazuju rezultati istraživanja.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Lea
Lea
1 godina pre

Da, većina studenata nema da plati stan u Nišu, pogotovo nakon abnormalnog skoka cena nekretnina i cena kirija. Veliki broj studenata iz Leskovca, koristio je voz kao najjeftinije prevozno sredstvo i za svega 300 din POVRATNE KARTE NA relaciji Niš -Leskovac,(BUS 600 DIN U JEDNOM PRAVCU), odlazili na predavanja i istog dana se vraćali svojoj kući i time smenjivali troškove studiranja, međutim zbog rekonstrukcije svega 23km pruge ukinuti su svi vozovi na relaciji Niš-Preševo i to u trajanju od tri godine. Podsećanja radi,izgradnja pruge Niš Beograd je trajala od 1881 do 1884 godine i u tom periodu lopatom i krampovima,bez savremene mehanizacije,izgrađeno je 256 kilometara pruge a sada tri godine traje rekonstrukcija 23 km postojeće pruge i na taj način stanovništvo juga Srbije koje je ujedno i najsiromašnije i sa najmanjim primanjima,u celoj Srbiji,uskraćena je mogućnost korišćenja najjeftinijeg vida prevoza.