Poljoprivredno gazdinstvo Novice Gorčića obišao Cvetanović

LESKOVAC

Poljoprivredno gazdinstvo Novice Gorčića iz Bratmilovca, proizvođača ajvara i dobitnika prve nagrade na poslednjem Etno sajmu u Beogradu, posetio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Novica u ovom trenutku vrši pripreme za ovogodišnju sezonu prouzvodnje paprike.

Gradonačelnik Cvetanović je rekao da je na proslavi desetogodišnjice NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) poslužen upravo Novičin ajvar, te su posle toga počele da stižu ponude da se ovaj ajvar izvozi u inostranstvo.
„Ovo je još jedna potvrda da Leskovac nije slučajno poznat po ovom specijalitetu, da uz pravu promociju naši proizvođači mogu da osvoje i svetsko tržište. Zato je značaj ovakvih domaćinstva u kojima se ajvar proizvodi na tradicionalan način veliki kako za Leskovac, tako i za širu okolinu,“
Do sada je porodica Gorčić proizvodila papriku na tridesetak ari.

Ove godine se proizvodnja širi na još dva plastenika, jer 6.000 tegli proizvedenih prošle godine nisu bile dovoljne da zadovolje potražnju.

Pored ajvara gazdinstvo Novice Gorčića proizvodi i „peglanu“ papriku, turšiju, ljutenicu, a od paradajza pravi sok i džem, kao i sokove i slatka od šumskog voća, borovnice, trnjine, drenjine i kupine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare