Poljoprivreda: Koji su neophodni mikroklimatski uslovi u štali

LESKOVAC
Optimalni uslov normalne proizvodnje mleka dobrog kvaliteta je odgovarajući smeštaj i uticaj mikroklimata u objektima muznih krava. Potrebno je istaći da mleko lako apsorbuje mirise iz sredine u kojoj se nalazi, takodje i muža koja se obavlja u kantama ne omogućava savršenu izolaciju mleka od okoline, pa samo mleko u manjoj ili većoj meri biva izloženo stajskim mirisima.
Kada govorimo o uslovnom smeštaju krava, to se odnosi na mikroklimatske uslove u objektu, tj. temperatura, vlažnost i sastav vazduha. Svi ovi faktori utiču direktno na zdravstveno stanje i produktivnost životinje. Goveda lakše podnose niske od visokih temperatura: optimalan raspon je od 12 – 16˚C, a prihvatljivo je od 0 – 26˚C, u zavisnosti od kategorije. Kada su mlečna grla u pitanju najpovoljnije temperature su od 4 – 15˚C. Temperature ispod 4˚C direktno utiču na smanjenje prinosa mleka jer se dosta energije troši na zagrevanje organizma. Sa druge strane visoke temperature deluju nepovoljno i to na 20˚C dolazi do smanjenja apetita, pa samim tim i do pada mlečnosti. Na 25˚C dolazi do značajnog smanjenja mlečnosti, a na temperaturama preko 35˚C dolazi do potpunog prestanka lučenja mleka.
Optimalna relativna vlažnost vazduh u objektima za goveda je 60 – 80 %. Kada je relativna vlažnost ispod optimuma ( manja od 60 % ) nepovoljno utiče na proizvodno grlo što se manifestuje: otežanim disanjem, gubitkom apetita tj. smanjenje konzumiranja hrane, gubitkom refleksa i smanjenje pokretljivosti. Nasuprot tome relativna vlažnost iznad optimuma ( veća od 80 % ) dovodi do pojave bolesti.
Preporuka savetodavne i stručne službe proizvođačima bila bi u tome da se obezbedi dobro provetravanje u objektu, unošenjem čistog vazduha pomoću ventilatora ili prozornim otvorima na venus kako bi se izbegla direktna izloženost grla promaji. Takođe kada se radi o smeštaju muznih krava, nikad ne treba zaboraviti da one mnogo lošije podnose visoke temperature od niskih!
PSSS Leskovac
Savetodavac za stočarstvo
mr Dejan Ranđelović

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
janko
janko
2 godine pre

I to do sada seljaci nisu znali treba da ih tamo neki gejts nauci. polako se sprema odstrel krava ili. najgore vreme doslo.