Poljoprivreda: Kako saditi krompir

LESKOVAC

Izbor sadnog materijala

Glavni preduslov pri ostalim jednakim uslovima (agrotehnika, đubrenje, zaštita i dr.) za ekonomičnu i rentabilnu proizvodnju krompira jeste upotreba pravog semenskog krompira. Neki od proizvođača imali su priliku da se uvere da i uz kvalitetnu agrotehniku nema visokih prinosa ukoliko se ne koristi kvalitetno seme.

Naklijavanje krtola krompira

Naklijavanje krtola krompira jedna je od mera pripreme semenskog materijala za sadnju. Postupak naklijavanja obavlja se 5 do 6 nedelja pre sadnje, u suvim, čistim i osvetljenim prostorijama. Optimalna temperatura za naklijavanje iznosi 12-15ºC, relativna vlažnost vazduha 85-90 %. Krtole poređati u što tanjem sloju kako bi se sva okca aktivirala i dala snažnu klicu. Zbog povećane koncentracije ugljendioksida prostorije za naklijavanje treba povremeno provetravati.

Veličina semenskih krtola

Postoji mišljenje da se od krupnijih krtola mogu dobiti veći prinosi. To je tačno, ali samo do određene granice. U većim i težim krtolama klice imaju veću rezervu hranljivih materija za prvi period svoga razvoja. Veličina krtola je u vezi i sa zdravstvenim stanjem u pogledu virusnih oboljenja. Sasvim sitne zdrave krtole mogu doneti veći rod nego krupne inficirane krtole. Međutim, ako su istog porekla i zdravstvenog stanja, prednost imaju krupnije krtole. Najbolji prinosi ostvaruju se sadnjom krtola mase 70-80 grama.

Sečenje krtola

Krtole krompira uglavnom se seku zbog nedostatka dovoljnih količina zdravog, deklarisanog semena. S fitopatološkog aspekta sečenje krtola se u principu ne preporučuje, (mogućnost da dođe do prenošenja virusnih oboljenja). Upotreba celih krtola svakako je najbolja, ali i najskuplja. Zahteva veći utrošak semena po jedinici površine. Ukoliko se krtole pre sadnje seku, onda je potrebno krtole seći po družini tako da približno jednak broj okaca odnosno klica stane na svakoj polovini. Posle svakog reza nož obavezno treba dezinfikovati potapanjem u 2 % rastvor formalina. Sečenje krtola treba obaviti desetak dana pre sadnje kako bi presek bio presvučen slojem plute (kako bi zarastao).

Sadnja krompira

Vreme sadnje ima veliki značaj za prinos krompira. Povezano je sa vremenskih prilikama, vlažnošću i temperaturom zemljišta. U zavisnosti od klimatskih uslova i stanja zemljišta, sadnja se obavlja u širem vremenskom razdoblju – od treće dekade februara do druge dekade maja meseca.
Krompir treba saditi kada se zemljište na 10 cm dubine zagreje na 6-8 ºC . Preterano rana sadnja nosi rizik od prolećnih mrazeva. Kašnjenje u odnosu na optimalni rok rezultira značajnim smanjenjem prinosa. Kašnjenje od 10 dana utiče na smanjenje prinosa 5-15 %, a kašnjenje od 20 dana smanjuje prinos 10-25 %. Potrebna dubina sadnje može se postići samo na dobro pripremljnjnom zemljištu, tako da gornja ivica krtola bude na oko 3-4 cm ispod površine oraničnog sloja i pokrivena slojem zemlje 6-8 cm. Krompir se u lakim zemljištima sadi nešto dublje u odnosu na teška zemljišta.
Sadnja se obavlja ručno, poluautomatskim ili automatskim sadilicama, kojima se istovremeno sade krtole i pokrivaju zemljom. Osnovni preduslovi za pravilnu mašinsku sadnju su ujednačena veličina semenskih krtola i dobro pripremljeno zemljište. Količina semenskih krtola po jedinici površine zavisi od njihove krupnoće i gustine sadnje. Obično se te količine kreću od 1.800 kg. do 3.500 kg. po hektaru.

Boban Stanković, dipl.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare