Osmi Forum mladih naučnika promoviše devojke u matematici

NIŠ

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku Poslova Infostud, organizuje osmi Forum mladih naučnika koji će se održati u utorak, 10. maja  u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu.  Ideja ovogodišnjeg Foruma jeste promocija devojaka u matematici. Svečano otvaranje Foruma je 11,30 sati.                            

„Kada smo odlučivali o temi samog Foruma, motivisale su nas reči čuvene matematičarke Marjam Mizarkani. Sa sigurnošću mogu reći da smo odabrali četiri heroine, prave mlade matematičarke. One dolaze iz Niša, Beograda, Kuršumlije“, ističe Jovan Milić, osnivač Foruma mladih naučnika. „Ovogodišnji Forum je tako koncipiran da će publika u realnom vremenu moći da postavlja pitanja našim govornicama. Pored toga, potrudili smo se da sam Forum tehnički unapredimo tako da smo pripremili pravi vizuelni doživljaj za sve posetioce“.

                         Učesnice ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, diskutovaće na temu: „Dame u matematici, mislite da je nemoguće?“ Slogan ovogodišnjeg Foruma je „I ja imam pravo“, a organizatori žele da pošalju snažnu poruku o važnosti ravnopravnosti dama u matematici.

                            Podsetimo, tradicija Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to  Republika Srbija.

                            „Republika Srbija je naša domovina, naši Univerziteti važe za jako ugledne u svetu. Ovogodišnjim Forumom želimo da motivišemo što veći broj  mladih ljudi da nastavi svoje studije upravo na Univerzitetima širom Srbije. Posebno ćemo predstaviti našu književnost i to u holu Univerziteta. Želimo da tog 10. maja Niš bude centar Srbije, da Niš bude grad u kojem će svi koji posete Forum moći da se dodatno upoznaju sa našim obrazovnim sistemom“, kaže Milić.

                                  Sada već po tradiciji, u sklopu svečanog otvaranja Foruma očekuje se nastup Vojnog orkestra iz Niša i dečijeg hora „Čarolija“.

                             „Veliku zahvalnost dugujemo Generalu Simoviću, Vojnom orkestru ali i Gogi Stamenković iz dečijeg hora „Čarolija“, koji su tu da nas uvek podrže to je saradnja koja traje sada već osam godina. Posebno ističemo nastup dečijeg hora „Čarolija“, koji će izvesti vrlo važnu numeru sa jasnom i nedvosmislenom porukom – Samo rata da ne bude“,poručuju organizatori Foruma mladih naučnika u Nišu prevođeni mladim Jovanom Milićem.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare