Politiko: Išinger bio u sukobu interesa, Vlada Kosova bila klijent njegove firme

BRISEL

Diplomata Volfgang Išinger, koji od 2008. uz podršku nemačke vlade predsedava Minhenskom bezbednosnom konferencijom, koristio je Konferenciju kao platformu za sklapanje ugovora svoje konsultantske firme  “Agora stratedži grup”, a jedan od klijenata postala je i Vlada Kosova, objavio je danas časopis Politiko.

Kako prenosi EWB,  Politiko je na naslovnoj strani objavio tekst o mogućim sukobima interesa Išingera, a počinje podsećanjem na sastanak lidera Zapadnog Balkana sa evropskim i američkim diplomatama na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru 2020, što je predstavljao prvi zvanični susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Politiko navodi da je Išinger imao “privatni poslovni interes” da sastanak bude uspešan, jer je Vlada Kosova bila klijent firme “Agora stratedži grup”, koju je nemački diplomata osnovao 2015. godine.

U tekstu se tvrdi da svi klijenti “Agore” dele vezu sa Minhenskom bezbednosnom konferencijom, te da je Išinger koristio događaje u okviru Konferencije da predstavlja usluge firme potencijalnim klijentima.

Kao primer se navodi sastanak koji je Konferencija organizovala u Minsku u jesen 2018, kada je, kako stoji u tekstu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko “flertovao sa zapadom”.

Pored diskusije sa Lukašenkom, Išinger je takođe bio domaćin sastanka o tenzijama između Srbije i Kosova, na kojem su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači.

“U to vreme, Agora je pokušala da regrutuje Vladu Kosova kao klijenta, kaže osoba upoznata sa situacijom”, stoji u tekstu.

Navodi se da je Kosovo nekoliko nedelja kasnije potpisalo konsultantski ugovor.

Problem je u tome što nemačka vlada delimično finansira i pruža političku podršku Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, te se konsultantske aktivnosti Volfganga Išingera, koje ne uključuju samo Kosovo, već i zemlje kao što su Katar i Gruzija, mogu protumačiti kao mešanje javnog i privatnog interesa.

Išinger je, inače, 2007. godine predstavljao zemlje Evropske unije u posredovanju dijaloga Beograda i Prištine kao deo takozvane trojke zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare