Polažu se cevi kod farbike Linglong, zabrinutost da će otpad ispuštati u reku

ZRENJANIN

Između buduće kineske fabrike autoguma Linglong i reke Begej koja teče u neposrednoj blizini kopaju se kanali u koje se polažu cevi velikog prečnika, saopštila je danas organizacija Građanski preokret, uz ocenu da je opravdana zabrinutost da će se kroz taj cevovod ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku.

Kako se navodi, na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno je Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, a zatim ušće Begeja u Tisu.

Ogromno zagađenje iz fabrike će ovim rekama, povezanim jezerima i kanalima, dospeti u zemljište, u podzemne vode i u hranu koja se proizvodi na tom području, upozorava Građanski preokret.

U trenutku kada Srbija otvara klaster o ekologiji u pregovorima sa Evropskom unijom, na njenom tlu se realizuju projekti s prljavim tehnologijama i zagađenjem životne sredine nezamislivim bilo gde u Evropi i civilizovanom svetu, navodi se u saopštenju.

Podseća se da se fabrika autoguma Linglong gradi bespravno, bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i bez građevinskih dozvola, što je utvrdio pokrajinski građevinski inspektor.

Tužilaštvo i Upravni sud mesecima, u nekim slučajevima i više od godinu dana ne odlučuju o podnetim prijavama i tužbama protiv investitora i državnih organa koji su mu to omogućili, čime direktno omogućavaju opstanak i napredak tog višestruko štetnog projekta.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare