Hrvatska na dnu po standardu, Bugarska poslednja

BRISEL-ZAGREB-SOFIJA

Standard građana Hrvatske bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od proseka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, rezultati su istraživanja Eurostata objavljeni danas..

Kako prenosi Index.hr, Eurostat meri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države, odnosno nevladine organizacije.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, veštačkom valutom koja eliminiše razlike u cenama među zemljama.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabeležen u Luksemburgu, za 45 posto veći od proseka Evropske unije, prema najnovijoj proceni Eurostata.

Slede Nemačka i Danska, gde je bio za 24, odnosno 22 posto veći od proseka, a blizu su i Holandija i Austrija, gde se kretao na 17, odnosno 16 posto iznad proseka EU.

Najbliži su proseku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Kipar, Italija i Litvanija, gde je standard bio niži za oko četiri od od prosečnog Unije.

U Irskoj je bio za 10 posto ispod, a u Francuskoj za isto toliko iznad proseka.

Hrvatska je uz Bugarsku imala najnižu stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku, merenu standardom kupovne moći, među zemljama Europske unije, za 32 posto nižu od proseka Unije.

Blizu su i Mađarska i Letonija, s 30 posto nižim standardom u 2020, kao i Slovačka, gde je bio slabiji od proseka za 29 posto.

Najlošije je stajala Bugarska, s 39 posto nižim SIP po stanovniku od proseka u EU

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare