Pokret „Srce“ u Vranju: „Venecija ipak nije tako daleko“

VRANJE

Inicijativni odbor Pokreta „Srce“ saopštio je u četvratak da im se poselednjih meseci obraća sve veći broj građana Vranja, među kojima su i njihovi članovi koji su ozlojeđeni i očajni zbog stanja u kome se nalazi gradska infrastruktura.

U saopštenju za javnost ovog pokreta se navodi:

„Započete, a nedovršene ulice, prekopane radi zamene podzemnih instalacija pa ostavljene radi prelaska na sledeća gradilišta, blokiraju saobraćaj u gradu, onemogućavaju naše sugrađane da se slobodno kreću, blokiraju prolaz vitalnih službi (hitne pomoći, vatrogasaca, prevoza bolesnih i starih i sl.), onemogućavaju poslovanje lokalnih malih i porodičnih preduzeća, izazivaju štetu na vozilima, povrede pešaka, prašinu koja utiče na kvalitet vazduha, blato prilikom padavina i mnoge druge probleme.

Što je broj započetih, a nezavršenih infrastrukturnih objekata veći, što su problemi time izazvani obimniji, a nezadovoljstvo građana sve očiglednije, to je i ćutanje i sakrivanje lokalnih vlastodržaca sve izraženije, navodi Pokret „Srce“.

Inicijativni odbor pokreta „Srce“ u Vranju, iako podržava svako infrastrukturno modernizovanje grada, ne može da ostane nemo na sve ove probleme naših sugrađana koji ne samo da se ne rešavaju, već se i upadljivo ignorišu od strane lokalne vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom.

„Apelujemo na predstavnike lokalnih vlasti grada Vranja da izađu pred građane i objasne zbog čega i do kada će građani trpeti posledice „razvaljene“ infrastrukture?

Ujedno zahtevamo od lokalnih vlasti grada Vranja da daju odgovore na najčešća pitanja građana:

– Da li su rokovi istaknuti na tablama pored prekopanih ulica samo lepe želje ili nešto što mora da se poštuje?

– Da li bi ti, makar i formalni rokovi, mogli biti kraći, odnosno izvođenje radova efikasnije, kako se ne bi ulica od par stotina metara radila po godinu dana?

– Da li se prilikom izbora izvođača radova proveravaju njihove kadrovske kompetencije i materijalne mogućnosti, kako ne bi dolazilo do toga da se kidaju vodovodne cevi (primer Baba Zlatine ulice) ili je bitna jedino njihova lojalnost vladajućim strankama?

– Da li su izvođači radova u obavezi da infrastrukturu vrate u prethodno stanje ili da samo „zamaskiraju“ delove koje su prekopavali?

– Da li bi radovi mogli da počinju na početku, a ne na kraju građevinske sezone, kako ne bismo po nekoliko jesenjih i zimskih meseci imali prekopane ulice u koje propadaju vozila, a pešaci se bore sa blatom?

– Da li nadzorni organi štite interese izvođača radova ili investitora, tj. javni interes građana, pa dozvoljavaju havarije u toku radova kao i loš kvalitet izvršenih radova?

– Da li je investitor (grad Vranje, odnosno svi građani grada Vranja) naplatio nekada neke penale od izvođača radova, bilo zbog probijanja rokova, bilo zbog lošeg kvaliteta izvedenih radova?

Na kraju se nameće i pitanje, da li to lokalna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom, s obzirom na predstojeće jesenje kiše, kao rešenje problema, možda ima u planu subvencionisanje kupovine gondola, kao jedinog prevoznog sredstva u jesenjem periodu? Venecija ipak nije tako daleko“, stoji u saopštenju Pokreta „Srce“ u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare