Pokrenuta inicijativa da Zoran Đinđić dobije spomenik u Nišu

NIŠ

Pre 20 godina 12.marta ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić. Za mnoge je to bio hitac koji je ispaljen u demokratiju.

 Miodrag Stanković, skupštinski odbornik koalicije “Niš moj grad” podneo je inicijativu kojoj traži da se rebalansom budžeta predvide sredstva za izgradnuju spomenika dr Zoranu Đinđiću u Nišu, prvom demokratskom premijeru i reformatoru.Preduslov za to,jeste izmena odluke o podizanju spomenika i spomen obeležja na teritoriji grada, koja mora biti usaglašena sa stavom Ministarstva kulture.

                                        Obrazlažući ideju o izgradnji spomenika, opozicioni odbornik navodi da je Đinđić bio vizionar, reformator i pokretač promena, te da zaslužuje spomenik u  najvećem gradu na jugu Srbije.

                                       „Zoran Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar pažnje evropske, pa i svetske javnosti, i činilo se da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta tranzicionog čuda. Đinđić je, nakon što je krajem 2000. godine izabran za prvog demokratskog premijera Srbije, pokrenuo proces ubrzane demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih promena“, obrazložio je Stanković.

                                        Odbornik predlaže da se sredtsva za izgradnju psomenika opredele rebalasom budžeta već na narednoj sednici gradske Skupštine, a mesto gde bi spomenik trebalo da bude postavljen pedlaže amfitetar u parku Čair.

                                        „Ove godine obeležava se tačno 20 godina od ubistva dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina pokrene inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast“, navodi  Stanković.

                                      Dodaje da je  pucanj u Zprana Dinđića bio pucanj u demokratiju.

                                      „Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića“, ističe Stanković i poziva sugrađane da se okupe u nedelju 12. marta, u 12 sati, na Trgu kralja Milana odakle će krenuti do saborne crkve gde će se održati pomen Đinćiću i 12:30 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare