Pohvale na rad sudijske organizacije FSRIS

NIŠ

Na  četvrtoj sednici Redovnoj Skupštini Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, održanoj u Nišu na  krsnu slavu FSRIS, predsednik Novica Tončev u Izveštaju o radu za 2017.godinu, istakao je da se pod ingerencijom FSRIS u takmičarskom pogonu nalaze više od 600 klubova i više od 700 ekipa mlađih kategorija.

Posebno je Tončev apostrofirao i pohvalio rad trenerske i sudijske organizacije u regionu istočne Srbije, istakavši njihove brojne aktivnosti koje su uspešno sprovedene uz saradnju sa okružnim, gradskim i opštinskim savezima u vidu organizovanja stručnih predavanja i seminara, pa je tako Izveštaj o radu strukovnih organizacija FSRIS za 2017.godinu usvojen, jednoglasno i bez primedbi, od strane prisutnih delegata najvišeg organa FSRIS.
” Sama činjenica da je Izveštaj o radu, naše, strukovne organizacije sudija, za 2017.godinu usvojen jednoglasno, to jasno kazuje da smo radili dobro i u interesu fudbala i fudbalskog sporta u našem regionu, pridržavajući se pri tom, striktno, svih propisanih fudbalskih zakona naše fudbalske organizacije – rekao nam je na početku razgovora, očigledno zadovoljan pozitivnom konstatacijom najvišeg fudbalskog organa u FSRIS, Bojan Stojanović, predsednik Stručne strukovne organizacije sudija FSRIS.
Kakva je starosna struktura sudija , pitali smo .

” Imamo mlade sudije od 19 do 25 godina koje su imale prilike da sude zonski stepen takmičenja koji je pod okriljem Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, a prvenstveno se odvijalo u tri zone, ,,Istok”, ,,Zapad” i ,,Jug”. Pruženu priliku sudije su potpunosti opravdale, što se moglo čuti i na konferencijama klubova, kao i u obraćanju samih klubova u sredstvima javnog informisanja. Sudije su imale veliku pomoć u komesarima za suđenje Aleksandru Petkoviću, Draganu Simiću i Milošu Gagiću koji su ih maksimalno ohrabrivali da svoje stečeno znanje, prenesu na sve tri zone. Od prošle sezone uveli smo praksu da sudije sa jedne zone sude derbi utakmice druge zone, što se pokazalo kao odličan potez i koji ćemo primenjivati u prolećnom delu sezone”, rekao je on.
A, kako su fudbalsku pravdu delile sudije na srpskoligaškom ,,Istoku” ?
“I na prvenstvenim utakmicama Srpske lige ,,Istok”, već drugu sezonu imamo sudije koje na visokom nivou dele fudbalsku pravdu, bez uticaja na ekipu koja će biti prva ili ekipe koje mogu da napuste srpskoligaško društvo. U okviru samog Izvršnog odbora imali smo dosta pozitivnih komentara na suđenje u jesenjoj sezoni.
Koja je generalna ocena suđenja u jesenjoj sezoni ?
” Mogu sa ponosom da kažem da se takmičenja u sve tri zone odvijaju bez problema i na zadovoljstvo većine klubova i ljudi iz struke. Srpska liga ,,Istok”, kao i prošle godine, protiče bez problema.
Ali, jesenas, ipak je, bilo primedbi od strane nekih klubova ?
“Tako je. Pojedini klubovi iz Srpske lige ,,Istok” izdavali su saopštenja u vezi suđenja, gde su tvrdili da su bili drastično oštećeni. Ne bežimo od istine je da je bilo propusta pojedinih sudija, ali sve te greške su plod mladosti i neiskustva. Klubovi su na taj način probali da izvrše pritisak na mlade sudije i na samu sudijsku organizaciju i da skrenu sa svog zacrtanog plana i puta. Sudijama je jasno predočeno da moraju striktno primenjivati Pravila fudbalske igre, i da ne smeju biti naklonjeni nijednoj ekipi, jer teren je, jedino, mesto gde se u sportskoj igri rešava pitanje pobednika. Putem saopštenja pojedini klubovi pokušali su da opravdaju svoje neispunjene ciljeve, uložena sredstva i obećanja. Uglavnom nezadovoljni su oni klubovi koji se bore za opstanak u ligi.
Izgleda da, mnogi klubovi u, sve tri zone imaju svoje muke i probleme oko borbe za prvo mesto kao i za očuvanje zonaškog statusa?
” Zona ,,Jug”na osnovu plasmana klubova za sada protiče bez problema, što se tiče borbe za prvo mesto i opstanka. Ali, zato u zoni ,,Zapad” tri kluba ozbiljno plediraju na prvu mesto, dok u zoni ,,Istok” više od polovina klubova bori se za opstanak, što znači da će prolećni deo prvenstva biti jako interesantan i krajnje neizvestan. Uveren sam da će sudijska organizacija, a i same sudije, što nam je i obaveza, svoj posao obaviti na najbolji mogući način, pošteno i pravedno, a na klubovima je da u sportskom nadmetanju, na samom terenu, odluče kome pripada slava pobednika.
Zbog loše arbitraže na srpskoligaškom ,,Istoku” bilo je i slabih ocena ?
” Stručni posmatrači suđenja učinak pojedinih sudija i pomoćnih sudija ocenili su slabim ocenama. Najveći propusti desili su se na meču između Ozrena i Tabane 1970 i na utakmici između Radana i Trajala, iako su one bile poverene najiskusnijim sudijama. Greške su sastavni deo fudbalske igre i, u ova dva slučaja, nisu bile nikako namerne. U prilici smo da gledamo velike utakmice i izuzetno važne putem televizijskih ekrana najvećih evropskih i svetskih klubova, i tamo se dešavaju greške. Eto, UEFA i FIFA su čak uveli i pomoć video tehnologije VAR, koja se pokazala u pozitivnom smislu, ali ni ona nije prošla bez grešaka i propusta.
Pre početka jesenje sezone nadležni organ FSRIS naložio je da domaćin obavezno snima svaku prvenstvenu utakmicu i da snimke dostavljaju meritornom organu sudijske organizacije?
” Klubovi Srpske lige imaju obavezu da snimaju i dostavljaju utakmice nadležnim organima. Sudijska organizacija našeg saveza nije imala mogućnost pregleda snimljenih utakmica, kao i sam komesar za suđenje Goran Janković. Izvršni odbor SSOS FS Srbije za analizatora suđenja odredio je Mileta Gavrilovića iz Požege, koji za sada jedino ima prilike da gleda snimljene utakmice.
Da li ima darovitih i perspektivnih sudija na fudbalskom,,Istoku” ?
” Imamo izuzetno mlade sudije zonskog stepena , kao i sudije na Srpskoj ligi, koji po godinama i potencijalu mogu da se nadaju uspešnim karijerama. Nije zgodno, a i ne želim, da sada nekog posebno imenujem, ali vrlo brzo o njima će se čuti kada se budu popeli na najvišoj fudbalskoj sudijskoj lestvici.
Da li može doći do promene na sudijskim listama ?
” Promene na listama se obavljaju pred početak svake prvenstvene sezone. Ove polusezone imali smo dopune na listama zone ,,Zapad” i ,,Istok” i to sa mladim sudijama, koji su bili nosioci suđenja u svojim okruzima u jesenjoj sezoni.
Kada će biti obavezni seminari za sudije i delegate ?
” SSOS FS Srbije u Sportskom centru u Staroj Pazovi početkom marta organizuje seminar za sudije i delegate Srpske lige ,,Istok”, dok će obavezne provere službenih lica biti obavljene u Nišu i već su zakazane od strane nadležnog organa FSRIS za 25.februar seminar za sudije i delegate zone ,,Istok” i ,,Zapad”, a dan kasnije proveru će imati službena lica iz zone ,,Jug”. Na ovim seminarima vršićemo dodatnu edukaciju, kao i proveru teoretske i fizičke spremnosti sudija, a biće i teoretske provere za delegate.
Koja je vaša poruka svim akterima fudbalske igre u nastavku drugog dela prvenstva ?
” Moja poruka klubovima, sudijama i svim akterima fudbalske igre, da se svi moraju ponašati u okvirima sportskog fer pleja, i da je sudijska organizacija na pravom putu, spremna da na pravi i pravedan način obavi svoj zadatak, naravno, i uz punu podršku nadležnih organa FSRIS, kao i samog predsednika Novice Tončeva, koji se i do sada iskazao u punom pozitivnom kapacitetu. Od zacrtanog plana nema odstupanja, pa tako samo najbolje sudije koji se budu dokazali, tamo gde treba, na sportskom polju, mogu da se nadaju napretku. Svi oni koji ne budu zadovoljili oštre kriterijume koji su postavljeni ispred njih, bićemo prinuđeni da im se zahvalimo po završetku sezone. Duboko verujem da u našoj sudijskoj organizaciji imamo snage i znanja da sav teret odgovornosti iznesemo na pravi način i u interesu fudbala, a tako ćemo na najbolji način još jednom potvrditi sopsopstvene vrednosti da sudijska organizacija na fudbalskom ,,Istoku” ima potreban kvalitet i svetlu budućnost – uveren je prvi čovek SSOS FSRIS, Bojan Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare