Podsticajna sredstva za 276 poljoprivrednika

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je u Gradskoj kući ugovore o subvencijama poljoprivrednicima koji su se javili na Konkurs za sredstva Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj  grada Niša za 2021.godinu, a koji su  ispunili sve kriterijume konkursa. Uručeno je ukupno 276 ugovora. Konkursom je obuhvaćen veći broj mera kojima se podržavaju investicije  za poljoprivredna gazdinstva, mlade na selu, poljoprivredna udruženja i zadruge, nabavka poljoprivedne mehanizacije i opreme, navka grla i poboljšanje rasnog sastava, podizanje višegodišnjih zasada, sistema za navodnjavanje, nabavka opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda kao i kreditna podrška za poljoprivrednike. Ove godine odobrena su za 276 korisnika sredstva u iznosu od 34,5 miliona dinara. Za ovogodišnje subvencije opredeljeno je 48 miliona dinara.     

                   

„ Poljoprivrednici koji žive na teritoriji grada Niša, njih 276, dobilo je  podsticajna sredstva u različitim  vrednostima a grad je za to izdvojio 35 miliona dinara i iduće  godine ćemo u zavisnosti od samog budžeta ta sredstva ili zadržati na ovom nivou ili ćemo ih uvećati. Veoma je važno da da imamo ljude koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, jer Nišu kao gradu sa 300. 000 stanovnika  poljoprivredna proizvodnja je neophodna upravo zbog potražnje koja je velika. Razmišljamo i kako da  pomognemo ovim ljudima i da plasiraju svoje proizvode“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                     Jedan od načina kako pomoći poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode je i otvaranje novih pijaca, navela je Sotirovski. Pored otvaranje novih pijaca, na Panteleju i Ledenoj Steni, i dalje je aktuelan pokušaj premeštanja Zelene pijace koja se nalazi uz autobusku stanicu na bolju lokaciju.

                   „Mislim da uz najavu otvaranja velikog Distrubuitivnog centra i početak izgradnje velike Kvantaške pijace u koritu nekadašnje reke iza KPZ „Kapedom“, to će biti značajno za poljoprivredne proizvođače koji će moći svoju robu na taj način da plasiraju ka Nišu“, kaže Sotirovski.

                    Gazdinstva gde su nosioci žene ili mlađi proizvođači su sa većim procentom podsticaja.

                  Slobodan Ranđelović, gradski većnik za poljoprivredu ističe da je najviše onih koji su aplicirali su iz oblasti voćarsta i povrtasrtva, a da subvencije za pojedinačna poljoprivredna gazdinstva mogu biti do 500. 000 , odnosno do 3 miliona ako se radi o poljoprivrednoj zadruzi.

                    „Za pojedine subvencije su od 50 do  80 odsto , jedino kod zadruge Grad plaća 100 posto“, kaže Ranđelović.

                     Sara Jovančić iz sela Lalinac kod Niša kaže da se ona i njena porodica generacijski bave povrtarskom proizvodnjom i da su konkurisali kako bi dobili subvencije za dva plastenika.

                     „Moja porodica se generacijama bavi povrtarskom proizvodnjom,  odnosno proizvodnjom u zaštićenom prostoru. Dobili smo subvencije od 500. 000 dinara za dva plastenika što je maksimalan iznos za tu namenu“, napominje Sara i dodaje  da sam Grad uplaćuje investciju 80 odsto , zatim mi realizujemo, a po realizaciji investicije, Grad uplaćuje jos 20 odsto“, kaže Sra Jovančić.

                   Kada se radi o samoj proceduri za dobijanje podsticajnih sredstava  Sara Jovančić kaže da je prvi korak izbor banke, potom sledi otvaranje žuro – računa, a zatim predaja dokumentacije Upravi za privredu i razvoj sela grada Niša. Nakon toga ostaje samo da se sačeka odluka komisije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare