Podsticaj organske proizvodnje novina ali interesovanje slabo

LESKOVAC

Fond za razvoj poljoprivrede grada Leskovca raspisao je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava, za šta je iz bužeta

grada Leskovca opredeljeno 37 miliona i 800 hiljada dinara a do danas zahteve je podneo 201 poljoprivredni proizvođač.

Na današnjoj press konferenciji je rečeno da je sa jednim objedinjenim zahtevom moglo da se konkuriše za nekoliko investicija.

„Najveće interesovanje poljoprivrednici su pokazali za meru investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava.

 

Ova mera obuhvata investicije koje su vezane za kupovinu junica mlečnih rasa, opreme i mehanizacije vezano za stočarsku, povrtarsku, voćarsko vinogradarsku proizodnju, kao i za nabavku opreme i mehanizacije za obradu zemljišta

i opremu za pčelarstvo, rekla je na konferenciji za novinare predsednica upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede Vesna Nikolić.

Na osnovu do sada podnetih zahteva, postoji mogućnost da se izvrši isplata u iznosu od 50 posto od vrednosti računa bez obračunatog PDV-a. Maksimalni iznos za jednu investiciju je 75.000 dinara, osim za nabavku junica mlečnih rasa gde može da se maksimalno ostvari 150.000 dinara, za podizanje zasada u voćarstvu i vinogradartstvu 150.000 dinara i za bušenje bunara 100.000 dinara. Ukupno za sva podsticajna sredstva u okviru ove mere maksimalno može da se ostvari 150.000 dinara.

Da bi ostvarili pravo na podsticaj, poljoprivredni proizvođači treba da dostave sledeću dokumentaciju: zahtev, koji se dobija od Fonda za razvoj poljoprivrede, kopiju lične klarte nosioca poljoprivrednog gazdinstva, kopiju kartice namenskog računa, kopiju strukture biljne proizvodnje, kopiju potvrde o izvršenoj registraciji poljoprivrednog gazdinstva, original fiskalnog isečka, računa, otpremnice i kopiju garantnog lista (ako ne podleže garanciji, dobavljač je u obavezi da izda izjavu da roba ne podleže garanciji). Potrebno je podneti i uverenje o neizmirenim dospelim poreskim obavezama prema gradu Leskovcu.

Konkurs je raspisan i za meru organska poljoprivredna proizvodnja i kreditna podrška.

„Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače sa područja grada Leskovca, koji su uložili u poljoprivrednu proizvodnju, da nam se obrate. Takođe, pozivamo i sva poljoprivredna udruženja i zadruge koji imaju u planu učešće ili organizovanje manifestacija, sajmova i izložbi, u cilju promocije poljoprivrede i rurarnih sredina, da nam se obrate. Za ovu namenu iz budžeta grada Leskovca izdvojeno je 800.000 dinara“.

Do sada je stigao manji broj zahteva, tako da je ostalo neutrošeno oko 30 miliona dinara. Nova mera ove godine je organska poljoprivredna proizvodnja, sredstva se daju za kontolu i sertifikaciju, ali samo onim poljoprivrednim domaćinstvima koja su ušla u proces konverzije i koja su već uvela organsku proizvodnju. Međutim, interesovanje za ovu je slabo, samo jedna osoba je dolazila u Fond da se raspita.

Siništa Stoiljković, program asistent za poljoprivredu i rurarni razvoju u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj, rekao je da Sektor za poljoprivredu i rurani razvoj pri agenciji i ove godine aktivno učestvuje u realizaciji i kreiranju programa rada Fonda za razvoj poljoprivrede za 2016. godinu.

„Upočljenici Sektora za poljoprivredu i rurarni razvoj aktivno rade i pružaju stručnu i tehničku pomoć Fondu za razvoj poljoprivrede jer je u toku konkurs za dodelu podstizajnih sredstava. Pozivam poljoprivredne proizvođače da dođu u Agenciju za lokalni ekonomski razvoj, da konkurišu, jer sredstava još uvek ima dosta“, rekao je Stojiljković.

U zgradi osmospratnice na drugom spratu u kancelariji broj 8, 12 i 14 zainteresovani mogu dobiti sve informacije vezane za podsticaje i konkurisanje.

Nakon zavreštka konkursa, izvršiće se kontrola i monitoring svih korisnika podsticajnih sredstava, pa je upućen apel poljoprivrednicima da se odazovu i budu prisutni na svom gazdinstvu i poštuju pravila i uslove konkursa.

Dinamika isplate onima kojima su odobrena podsticajna sredstva zavisi od priliva iz budžeta. Po konkursu iz 2015. isplata je izvršena u martu ove godine, kada je 641 poljoprivredni proizvođač dobio novac.

Ukupan bužet za podsticajna sredstva u 2016. godini iznosi 38 miliona 600 hiljada dinara. Sredstva su obezbeđena iz buđeta grada Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
razlog postoji
razlog postoji
7 godine pre

Nije dovoljno nuditi. Da li je neko promovisao ovakav plasman, znacaj, koje su koristi itd.? Rad na terenu sa poljprivrednim proizvodjacima je vazan, ali i podrska u plasmanu investicije. Znam agencije koje su sebe ugasile ne trudeci se dovoljno.

Kad bi neko dozvolio da pare ostanu nerasspodeljene?

Ili nije dobro osmisljena raspodela, po kriterijumu ili je malo para ili su visoki uslovi, mora postojati razlog.

Jer ko je lud da ne uzme nesto dobro.A ako nije dobro, tada je neko kriv za lose osmisljen program podele sredstava.

pitanje
pitanje
7 godine pre

Da li je uslov da bi se dobila subvenija da prijavljeni ne bude zaposlen na budzetu?