Počeli radovi na zaštiti od poplava na Pustoj reci

BOJNIK

Prvi radovi na projektu zaštite od erozije sliva Puste reke, koji Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES finansiraju sa 200.000 evra, počeli su  izgradnjom pregrade na slivu ove reke u opštini Bojnik.

 

Ovaj projekat se izvodi sa ciljem da se lokalno stanovništvo i njihova imovina zaštiti od mogućih poplava.

Projekat, koji se sprovodi u saradnji sa Javnim vodoprivrednim preduzećem „Srbijavode“ – Vodoprivredni centar „Morava“ Niš, obuhvata izgradnju šest pregrada na kritičnim tačkama u opšini Bojnik, pet na teritoriji opštine Prokuplje, dok će pregrade biti izgrađene i na dve lokacije u opštini Lebane.

Zbog neuređenog rečnog  korita Puste reke, a usled obilnih padavina, ova leva pritoka Južne Morave se često izlivala, ugrožavala stanovništvo opština Bojnik, Lebane i Prokuplje i plavila poljoprivredno zemljište, najviše tokom proleća i jeseni. Poplave koje su 2014. godine pogodile Srbiju i izazvale velike štete su takođe ukazale na problem nedovoljnog investiranja u preventivne mere, pa su stoga Evropska unija i Vlada Švajcarske podržale ove aktivnosti Evropskog PROGRESa kako bi se sprečilo izlivanje Puste reke.

„Izgradnja antierozovnih pregrada se već pokazala kao efikasan sistem zaštite od poplava u slučaju reke Raške i njenih pritoka, jer su one spasile grad Novi Pazar od poplava 2014. i 2016. godine. Namera nam je da na isti način zaštitimo stanovnike i stanovnice opština Bojnik, Lebane i Prokuplje, ali i da podstaknemo druge lokalne samuprave da ulažu u preventive mere zaštite od poplava kako bi se sačuvali ne samo imovina već i životna sredina”, rekao je Milan Kolašinac, menadžer sektora za infrastukturu Evropskog PROGRESa.

Završetak građevinskih radova očekuje se do kraja godine u zavisnosti od vremenskih prilika.

Bojnik Pusta reka radovi

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare