Podrška i pomoć pripadnicima romske nacionalne manjine

VRANJE


U Vranju je održan sastanak predstavnika lokalne samouprave i Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Povod je što se grad Vranje nalazi među 12 lokalnih samouprava koje su ušle u drugi krug selekcije za realizaciju projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Gradsko rukovodstvo uložilo je velike napore na definisanju plana konkretnih mera i realizaciji ciljeva, kako bi doprinelo lakšem i efikasnijem ostvarivanju prava i smanjenju siromaštva kod romske populacije.

„Osim postojanja Kancelarije za zaštitu ličnih i kolektivnih prava romske nacionalne manjine, nastojanja gradskog rukovodstva usmerena su na primeni održive politike i dugoročnog rešavanja problema, što je za rezultat imalo usvajanje Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja“, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je dodao da je aktivna uloga lokalne vlasti u cilju osnaživanja romskog stanovništva u bliskoj korelaciji sa nacionalnim i međunarodnim zakonodavnim okvirima.

Predstavnik organizacije GIZ Robert Bu je istakao da „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ predstavlja nov i relativno mlad projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i prvi koji za ciljnu grupu ima romsku nacionalnu zajednicu i druge marginalizovane grupe.

U planu je da do 2022. godine projekat bude sproveden u pet lokalnih samouprava sa ukupnim fondom od 10 miliona evra.

Projekat uz stručnu i administrativnu podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture realizuje Koordinaciono telo za praćenje primene Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare