Podeljeni ugovori za finansiranje energetske sanacije domaćinstava

LESKOVAC

Vlasnicima domaćinstava, koja su ušla u program Ministarstva rudarstva i energetike povodom Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a koji sprovode jedinice lokalne samouprave, su podeljeni ugovori za finansiranje 50% troškova, dok će ostalih 50% snositi samo domaćinstvo. Bilo je prijavljeno 140 domaćinstava, a komisija je odobrila 115 prijava. Sa ovom akcijom će se nastaviti i u sledećoj godini, jer je u budžetu isplanirano 46 miliona dinara za sprovođenje ovog projekta. Gradonačelnik Leskovca uručujući ugovore rekao je da se proteklih godina grad Leskovac ubrzano angažovao u primeni mera na povećanju energetske efikasnosti.

„Zahvaljujući sredstvima grada i drugim izvorima finansiranja, za unapređenje energetske efikasnosti uloženo je preko 255 miliona dinara za obnovu leskovačkih škola. Prvi put posle više decenija nešto ovako kapitalno je urađeno na školskim objektima. Radovi su obuhvatili zamenu stolarije, toplotnu izolaciju zgrada i rekonstrukciju sistema grejanja. Na taj način su ovi objekti unapredili svoje energetske karakteristike i podigli svoj energetski razred najmanje za jedan nivo.“

Srđan Cenić se zahvalio u ime dobitnika sredstava i istakao značaj zamene stolarije i poboljšanja energetske efikasnosti.

„Nadam se da će ovaj program naredne godine uzeti još većeg maha i da će mnogi građani dobiti novu stolariju i da će doći do manjeg utroška energenata, a time i do poboljšanja životne sredine.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
2 godine pre

Ne znam kako će ova stolarija pomoći u zaštiti životne sredine kad joj je rok trajanja 20 godina, mislim na PVC. A posle toga se menja, a stara ide na deponiju, dok drvena traje mnogo duže i na kraju ne zagađuje životnu sredinu. Ali, glavni problem je ovde to što su cene ove stolarije skočile za oko 100% onda kad su iz vlasti najavili ove konkurse. Pa, koja je to pomoć, ušteda, kad ste pre ovoga mogli da kupite istu koliko želite za mnogo manje para. Ispada da nam daju ono što su nam oduzeli, ali samo onima koji menjaju stolariju preko ovog konkursa. A oni koji žele da kupe sami će platiti više nego papreno, što nije pošteno.