“Frankfurter rundšau”: Nekompetentni kadrovi SNS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BERLIN

Iako Srbija kupuje ruski gas po povlašćenoj ceni, bori se sa nestašicom energije, a poseban problem je što Elektroprivredu Srbije vodi nekompetentan, stranački imenovan kadar, piše nemački list „Frankfurter rundšau“.

Dok se cena gasa na londonskoj berzi prošle nedelje popela na istorijski maksimum od preko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, Srbija u principu može da nastavi da kupuje ruski gas još najmanje šest meseci po ceni od 270 dolara, navodi taj list, prenosi Dojče vele.

U tekstu se ocenjuje da pomoć Vučiću u izbornoj kampanji, koja je uveliko iskorišćena u propagandne svrhe, dolazi neposredno pre početka izborne godine u Srbiji, jer opozicija u Beogradu sve više pritiska predsednika Srbije i “čini se da promena vlasti u glavnom gradu nije nemoguća“.

“Uprkos popustu na cenu gasa iz bratske države, rusofilskog kandidata za ulazak u EU muči sve veća potreba za energijom“, navodi se u tekstu dopisnika iz Beograda Tomasa Rozera.

Nemački list ocenjuje da za pogoršanje situacije u energetskom sektoru Srbije nisu odgovorne samo „potpuno zastarele elektrane na lignit“, već i „očigledno nekompetentan kadar vladajuće stranke“ koji je imenovan na čelo Elektroprivrede Srbije.

Podseća se da je prvi sneg zatekao EPS „potpuno nespremnu“, da su 12. decembra u Obrenovcu otkazali blokovi Termoelektrane „Nikola Tesla“, da je u isto vreme podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru bilo prazno i da je, povrh svega, više od 2.000 trafo-stanica bilo paralisano, jer su mnogi dalekovodi zbog snega bili u prekidu.

U tekstu se prenosi i izjava bivšeg direktora rudnika „Kolubara“ Slobodana Đerića, koji je za nedeljnik „Vreme“ ocenio da taj rudnik sada vode „nekompetentni ljudi“ i podseća da je „i u vreme socijalizma rudnik kontrolisala partija, ali su u svakodnevnom radu glavnu reč vodili stručnjaci i pravi inženjeri“.

„Danas se u Srbiji, de fakto jednopartijskoj državi, to teško više može reći“. Od dolaska SNS na vlast 2012. godine dobro plaćena radna mesta u vrhu državnih preduzeća sve se manje popunjavaju preko javnih konkursa i umesto toga vršioce dužnosti šefova direktno imenuje vlada, a često su to zaslužni članovi stranke ili ljudi iz neposrednog okruženja predsednika, odnosno nekih drugih važnih ličnosti“, piše Frankfurter rundšau.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zdravlje broj dva
Zdravlje broj dva
2 godine pre

Jedino kod nas direktor jedne ustanove uhapsen i nastavio da radi posten covek.
Menadzer svetski …koliko su platili tu nagradu