PODELJENE SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA

LESKOVAC

 

Podelom ugovora o dodeli subvencija poljoprivrednim proizvođačima  danas na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Leskovcu, grad Leskovac je izmirio svoje obaveze prema poljoprivrednicima iz 2015. godine.

Podela ugovora, osim Leskovca, prethodnih dana bila je organizovana na još pet lokacija – u Grdelici, Brestovcu, Pečenjevcu, Vučju i Manojlovcu. Ovom prilikom subvencije je dobio 650 poljoprivrednih proizvođača u ukupnom iznosu od 20,5 miliona dinara.

Inače, subvencije za podsticaj razvoju poljoprivrede grad Leskovac treću godinu zaredom deli poljoprivrednicima. Program dodele subvencija spovode Agencija za lokalni ekonomski razvoj (ALER) i Fond za razvoj poljoprivrede.

U prvom kvartalu ove godine isplaćene su republičke subvencije koje su planirane za prošlu 2015. godinu.

Na Viskoj poslovnoj školi strukovnih studija u Leskovcu ugovore je dobilo još 231 poljoprivrednik iz 23 naseljena mesta u ukupnom iznosu od 7,5 miliona.

-Svesni smo da je poljoprivreda osnovna delatnost u Srbiji i da bez razvijene poljoprivrede nema ni jake ni stabilne države. Nastojimo da održimo kontinuitet u isplati subvencija poljoprivrednim proizvođačima. U poslednje tri godine za tu namenu izdovjili smo 100 miliona dinara, a u budžetu za 2016. godinu 40 miliona dinara, rekao je Cvetanović i pozvao poljoprivrednike da u tekućoj godini učestvuju na konkurs. On je pozvao poljoprivrednike da se jave i na konkurse koje raspisuje Republika jer je reč o mnogo većim sredstvima u odnosu na one koje daje lokalna samouprava.

Cvetnović se osvrnuo i na stavove pojedinih političkih stranaka koje one iznose na svojim konferencijama za novinare, a vezno za poljoprivredu.

“Pojedinci u okviru svojih političkih kampanja obećavaju veća izdvajanja za poljoprivredu. Cilj ove lokalne samouprave nije da daje velika obećanja, već je naš cilj da ono što pričamo i ispunimo. Neki magistri i doktori nauka kažu izdvajamo 10 posto kao lokalna samouprava, a cilj nam je da izdvajamo 20 posto. Prava istina je da je za vreme Demokratske stranke izdvajanje bilo 1 posto, sada izdvajamo 3 posto, a cilj nam je da to bude 5 posto. Oni koji ovih dana kritikuju naš odnos prema poljoprivrednim proizvođačima treba podsetiti da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potisan 2008. godine i on je naneo veliku štetu srpskom seljaku. Mi nastojimo da te negativne efekte maksimalno umanjimo, jer je očigledno da je on potpisan zbog interesa pojedinaca a ne poljoprivrednika”, rekao je između ostalog Cvetanović.

Cvetanović je lično podeli prvih desetak ugovora poljoprivrednim proizvođačima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare