Podeljena auto sedišta za decu

NIŠ

U Gradskoj kući u Nišu danas su podeljena auto sedišta za decu rođenu 2018.godine čiji su roditelji konkurisali u okviru projekta grada Niša.

Savet za bezbednost saobraćaja grada Niša ranije je raspisao  javni poziv za dodelu besplatnih dečjih auto-sedišta,a danas i sutra biće ukupno podeljeno 477 sedišta.

Pravo da konkurišu imali su roditelji dece rođene prošle godine, ukoliko su prijavljeni na teritoriji grada i imaju vozilo u vlasništvu.

“Grad Niš je preko sredstava Saveta za bezbednost saobraćaja u 2018.godini opredelio 2 miliona dinara i za taj novac je preko tendera nabavljeno 477 sedišta. Kao što znate raspisan je i javni poziv u martu, imali smo konkurs koji je sproveden, izabrani su dobitnici i evo danas u gradskoj kući vršimo podelu prvih 50 sedišta, a ostatak će biti podeljen sutra u tri termina u Sali Skupštine grada. Ono što je bitno da se kaže je da je ovo početak jedne aktivnosti koja ima za cilj povećanje bezbednosti dece sobzirom da je Strategija za beubednost grada Niša utvrdila decu kao jednu od najranjivijih kategorija”, rekao je Igor Vojinović, gradski većnik za saobraćaj.

Predstavnici Agencije za bezbednost u saobraćaju prezentovali su roditeljima način na koji se upotrebljavaju sedišta i ukazali na sve benefite upotrebe ovakvih sigurnosnih sedišta u saobraćaju.

“ Zakon od 2009.godine je predvideo da nebezbedni finansiraju bezbednost. Od svake naplaćene novčane kazne 30 posto ide u budžet lokalne samouprave i upravo od tih sredstava treba da se finansira bezbednost saobraćaja. Grad Niš je uradio i Strategiju saobraćaja i time pristupuo rešavanju ovog problema. Veliko nam je zadovoljstvo da danas ovde u toku dva dana možemo videti gotovo 500 roditelja koji će dobiti autosedišta od grada, a ono što je Agencija obezbedila to je obuka za pravilnu upotrebu autosedišta. Uočili smo da veliki broj roditelja, taj procenat je preko 80 posto, i kada koriste dečije autosedište ne koriste ga na pravilan i odgovarajući način, jer je njihovo razmišljanje da koriste autosedište da ne bi platili kaznu, a upravo to je pogrešno jer sedište služi da zaštiti dete i to je pravi razlog korišćenja auto sedišta. Važno je kako postaviti auto sedište i kako dete postaviti u autosedištu”, rekao je Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja. On je dodao da će tokom leta organizovati kampanju “Vozi odmoran” za sve putnike koji prolaze kroz našu zemlju i naše sugrađane koji putuju na duže odmore. Poruka kampanje je da se na dva sata pravi pauza od 15 minuta i dogovorili smo sa gradom da zajedno sprovedemo zu kampanju.

Stamatović je rekao da je novčana kazna za roditelje koji nemaju sedišta za decu u automobilima  10.000 dinara ali da kazna nije razlog njegovog korišćenja. Osnovni razlog je zaštita dece.

Marina Kostić, pomooćnica Gradonačelnika rekla je da Grad Niš brine o bezbednosti svojih sugrađana, a na vrhu liste prioriteta su deca.

“ Time samo dokazujemo da poštujemo prioritete, da poštuje moralnu obavezu koju imamo prema najmlađim sugrađanima,a to je da budu bezbedni u vožnji, da roditelji budu sigurni da će dobiti podršku grada. To se odnosi na one roditelji koji nemaju novca da priušte sebi sedišta. Delimo 477 sedišta. Prioritet imaju samohrani roditelji. To samo dokazuje tvrdnju da grad iz godine u godinu misli i na roditelje da obezbede svoju decu, ali je to obaveza i svih nas i gradonačelnika Niša.

“Imam sina i dobio sam jedno sedište za dete u automobilu. Zadovoljan sam ovom akcijom i dao bih joj desetku. Roditeljima treba pomoći na ovaj način kako ne bi imali dodatne troškove kupovinom sedišta. Cena jednog sedišta je u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta između osam i 15.000 dinara, a možda ima i skupljih. Smatram da je čak ovako i jevtinije da se nabave sedišta za mlade roditelje kako bi nabavili opremu za svoju dete”, rekao je danas prilikom uručenja besplatnih dečjih sedišta za bezbedan prevoz dece Saša Milosavljević, jedan od roditelja.

Gradski većnik Igor Vojinović najavio je još akcija koje treba da zaštite decu u saobraćaju:

“Ove godine očekujem da završimo uređenje poligona u OŠ „Njegoš“, formiranje posebnog odeljenja, odnosno učionice koja će biti namenjena obrazovanju dece najmlađeg uzrasta. Očekujemo i izradu određenih Strateških dokumenata koji će dati mnogo detaljnije aktivnosti vezane za bezbednost dece u saobraćaju. U planu je i da se izvrši analiza svih ruta kojima se deca kraću do škole kako bi smo imali plan šta u narednom periodu treba sprovesti kako bi njihova bezbednost bila povećana. Ovaj strateški dokument treba da bude završen do kraja godine”

U periodu od 2014 do 2017. godine na puteviima Srbije poginulo je 64 a povređen 181 dete. Roditelji nisu u potpunosti svesni ozbiljnosti i nužnosti vožnje dece u posebna auto sedišta. Samo 52 odsto roditelja je u prošloj godini koristilo auto sedišta za svoje mališane. Čak 80 posto roditelja koriste auto sedišta na pogrešan način te je danas održana i kratka edukacija o pravilnom korišćenju auto sedišta.

Naredne godine biće podeljeno 1000 sedišta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare