Održan Festival nauke u OŠ “Učitelj Tasa”

NIŠ

Danas je OŠ “Učitelj Tasa” bila stecište nauke ali i zabave i igre. U dvorištu škole  organizovan  je drugi po redu  Festival nauke “MINT” na kome su učenici  pokazala svoje inovacije, kreativnost, umešnost povezivanja predmeta. Bila je to svojevrsna naučna laboratorija na kojoj su i stariji mogli mnogo toga da nauče.

 “Danas je Osnovna škola „Učitelj Tasa“ organizovala Festival nauke gde su se družile prirodne i društvene nauke, muzika, matematika, fizika, biologija, geografija i drugi predmeti.  Cilj “Festivala nauke” je da se deci približe prirodne i društvene nauke kroz različite radionice. Hoćemo da Festival zaživi i da to bude nešto kao „Nauk nije bauk“ i da se to dešava u školi „Učitelj Tasa“. Ove godine smo pozvali i đake drugih škola da budu naši gosti. Neke škole su se odazvale, neke ne, ali se nadamo da će iduće godine biti više dece iz više škola. Učestvuju deca od petog do osmog razreda i ima ih oko 200” rekla je direktorka škole “Učitelj Tasa” Radmila Krstić

Učenici su bili podeljeni u devet grupa u okviru kojih je bilo više timova i eksperimenata.

Milena Mladenović, učiteljica OŠ “Učitelj Tasa“ jedna je od prosvetnih radnika koja je radila na pripremi i organizaciji dece i same manifestacije.

“Primetili smo pre mnogo godina da imamo dosta učenika koji žele da učestvuju na Festivalu „Nauk nije bauk“, pa smo se odlučili da uradimo nešto slično kako bi omogućili učenicima da pokažu svoju kreativnost.Iskoristili smo što škola nudi, a to je prostor i kadar.  Na štandovima ima puno eksperimenata. Robotika je negde na prvom mestu  ali i interaktivnih eksperimenata i postavki koje pokazuju koliko nauka može da bude interesantna. U jednom delu školskog dvorišta imamo jednu sinergiju više nauka i ne samo nauka već i umetnosti. Likovnu i muzičku umetnost smo spojili sa fizikom, hemijom i matematikom i kroz tu postavku učenici mogu da vide kako umetnost može da se poveže sa aktuelnim naukama” rekla je Milena Mladenović

Organizovane su i radionica gde su stariji đaci objašnjavali šta je svetlost,  svetlosni talasi, pravili su  holograme i na interesantan način učili o 3D slici.

Marija Jovanović, učenica OŠ „Učitelj Tasa“ je sa svojom drugaricom svirala na neobičnom instrumentu, na čašama sa različitom tečnošću.

“Prikazali smo na časama kako se zvuk prostire kroz materijalne stvari, kako  čaša sa više vode daje ton dublji, sa manje vodi viši i uspeli smo da odsviramo “De spasito”, kaže Marija i dodaje da “Nauk nije bauk, laka je i zanimljiva i jako je zabavna”.

Aleksandra Cvetković, vaspitač u predškolskom odeljenju OŠ „Učitelj Tasa“ dovela je decu koja idu u predškolsko odeljenje da pogledaju štandove starijih učenika

“Deca iz predškolskog odeljenja su gledala eksperimente, vulkane, kostur i sve ostalo. Želimo da ih upoznamo sa onim što deca starijih razreda uče. Zanimljivo im je i radoznalo zapitkuju. Prošle godine su učestvovali i predškolci, ali sada pauziramo”.

Festival je bio poseće, vrlo uspešno organizovan, zanimljiv i kako kažu u ovoj školi “  pokazao je da nauka “pokreće  svet oko nas i da mlađim generacijama zasijaju naučne iskre kako bi što pre postali deo šarenog naučnog sveta”.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare