Počinje škola pantomime za gluve i nagluve osobe

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru (LKC)  počinje  „Škola pantomime za gluva i nagluva lica“ koju sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Direktorka  LKC Sanja Conić kaže da je za ovu namenu ministarstvo izdvojilo 445.000 dinara, što je, dodala je ” značajna suma”.
„Po prvi put realizujemo ovakav projekat koji ima jednu kategoriju ljudi sa nekim oblikom invaliditeta. Mi ćemo , u okviru projekta,  kupiti neka didaktička sredstva na kojima ćemo kasnije moći da realizujemo programe, a koje će kasnije gluvi i nagluvi moći da prate. Ovo je samo početak jedne šire realizacije različitih programa, rekla je Conić.


Autor projekta Dragan Radović kaže da je projekat proizašao iz saradnje koju je ranije LKC imao u okviru nekih govornih aktivnosti, kao i aktivnosti vezanih za pokret.
„Došli smo na ideju da jedan oblik scenskog stvaralaštva prikažemo i da privolimo ljude sa oštećenim sluhom da se bave i ovom vrstom umetnosti. Sticaj srećnih okolnosti je da naš sugrađanin Miško Krčmarik na Fakultetu umetnosti u Mitrovici predaje scenski pokret, tako da smo napravili program koji ima određenu umetničku težinu. Mi smo već zatekli ekipu koja se spremala za takmičenje, tako da, zapravo, imamo čitavu klasu sa kojom ćemo, nadamo se, u junu izaći sa jednom realizovanom predstavom. Radimo i film o našim aktivnostima. Takođe, nadamo se da ćemo sa programom koji ovde napravimo moći da posećujemo i festivale širom zemlje, te na taj način predstavljati Leskovac na mnogim kulturnim manifestacijama.“
Mentor Miodrag Krčmarik kaže da će škola pantomime pomoći polaznicima da ostvare svoj glumački izraz, odnosno biti osposobljeni da prirodno telo i pokret upotrebe u malim glumačkim formama.
„Sama pantomima ima za cilj da razvije i usavršava glumačku tehniku, da obuhvata telesnu ekspresiju pojedinca i predstavlja integralni deo glumačkog umeća. Ta relacija pokret-glas koji ćemo pokušati da ostvarimo i njena inspirativna saradnja i prožimanje će nam, nadam se, ponuditi nova iskustva na sceni. Ja sam, kao lice koje je sticalo saznanja o pantomimi kao scenskom izražavanju, bio zatečen u prvom susretu sa ljudima koji su oštećenog sluha, jer sam ja to učio da bih se time bavio iz umetničkih razloga, a njima je taj neverbalni teatar jedino komunikaciono sredstvo. Zato jedva čekam da dublje uđemo u ovu priču i videćemo ko će više od koga da nauči, ja od njih ili oni od mene.“


Sekretar Opštinske organizacije gluvih Ana Božić je rekla da ovaj projekat ima veliki značaj za unapređenje položaja gluvih i nagluvih lica, poboljšanje kvaliteta njihovih života i njihovu integraciju u društvenu zajednicu.
„U ovom trenutku je ovaj projekat veoma interesantan za naše članove i to je nešto što mi do sada nismo radili. Sa LKC sarađujemo već dugi niz godina, jer su se naši članovi pripremali za razne festivale u oblasti recitovanja ili folklora i narodnih igara. Sada prelazimo na pantomimu i to je novi sadržaj koji uključujemo u naše polje rada. Pantomima je u prirodi naših članova i zbog svega toga sam sigurna da ćemo dobiti jednu dobru grupu glumaca koji će nas sve uspešno predstavljati na raznim manifestacijama i svečanostima i sa kojima ćemo se ponositi.“
Program ima 15 polaznika koji su uključeni u direktan rad sa profesorom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare