Počinje Manifestacija „Muzeji za 10“ 

VRANJE

Narodni muzej u Vranju i ove godine priključio se obeležavanju manifestcije „Muzeji za 10“. Reč je nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi. Održava se po osmi put  

Narodni muzej u Vranju tokom manifestacije, koja će trajati do 20. maja, za posetioce, potuno besplatno, otvoriće vrata Pašinog konaka, Muzej kuće Bore Stankovića i Galerije, od 8 do 20 sati.  

Samo danas kada se obeležava 18. Evropska noć muzeja ulaz je dostupan do ponoći. 

U Pašinom konaku Vranjanci će moći da razgledaju nedavno otvorenu stalnu postavku Narodnog muzeja.  

U Galeriji ove ustaove večeras od 19 sati biće priređena izložba pod nazivom „Nove akvizicije 2015- 2021“. Radi se o izložbi umetničkih dela otkupljenih za zbirku savremene umetnosti Odeljenja istorije umetnosti vranjskog muzeja na osnovu konkursa i podršku Ministarstva kulture.  

U Muzej kući Bore Stankovića, u sredu, 18. maja, od 18 sati i 30 minuta biće prikazana tv drama „Bora pod okupacijom“.  

Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja, biće održane u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, uz 122 učesnika, na više od 170 lokacija. 

Predviđen je raznovrsan sadržaj. Pored izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja, je – Moć muzeja.  

I ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu „Koja je super moć tvog muzeja?“, poručuju organizatori. 

Manifestacija „Muzeji za 10“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare