Počinje Likovna kolonija “Sićevo”

NIŠ

 Danas počinje sa radom Likovna kolonija „Sićevo 2021“, u čijem će radu učestvovati devetoro umetnika iz Srbije i susednih zemalja. Svečano otvaranje Кolonije je u 19.30 sati u zgradi Кolonije u Sićevu. Кolonija će trajati do 10. septembra.

             Ovogodišnji 58. saziv Кolonije čine: Milovan Čikić (Bosna i Hercegovina), Dragan Mijač Brile (Crna Gora), Đorđe Sokolovski, Milica Ružičić, Ivan Milenković, Jovan Spasić, Tara Rodić, Jelica Ašanin i Miljan Nedeljković (Srbija), umetnici različitih vokacija i generacija koji do sada nisu učestvovali u radu Sićevačke kolonije.

            Likova kolonija „Sićevo“ nastavlja tradiciju Prve jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata slikarka Nadežda Petrović (1873-1916). Ona je u leto 1905. godine u Sićevo dovela slovenačke i hrvatske slikare, koje je upoznala tokom školovanja u Minhenu, u ateljeu Antona Ažbea.     “Bio je to prvi i nažalost jedini zajednički boravak i rad umetnika u Sićevu početkom 20. veka. Šezdesetak godina kasnije, na inicijativu Društva umetnika Niša, odnovljena je Nadeždina ideja o okupljanju umetnika u Sićevu i ustanovljena je 1964. godine Likovna kolonija Sićevo, koja se redovno održava do danas”, podsećaju iz Galerije savremene likovne umetnosti, koja organizuje ovu manifestaciju.

              U ceremoniji otvaranja, pored obraćanja zvaničnika, učestvovaće i kvartet „Impresija“, a biće emitovan i film o Likovnoj koloniji „Sićevo“ i promo video sa predstavljanjem svakog od učesnika ovogodišnje Кolonije.

             GSLU Niš, će, kao organizator Кolonije, obezbediti prevoz do Sićeva kombijem koji u 18 sati polazi sa ugla ulica Orlovića Pavla i 7. jula.

              Tokom trajanja Кolonije osim neposrednog rada, umetnici će, između ostalog, održati javni čas za učenike Umetničke škole i štićenike doma „Duško Radović“ i prisustvoveće promociji  monografije „Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vek“ autora Dragane Božović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare