Peti festival poljskog filma “Visla” u Nišu

NIŠ

Peti po redu festival poljskog filma „Visla“ održaće se od 7. do 10. septembra u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu. Gledaoce očekuje raznovrstan program koji se sastoji od najnovijih poljskih produkcija koje je prepoznala poljska i strana publika. Festival poljskih filmova u Nišu organizuju Fondacija „Vspieram“ i Mladi ambasadori, uz podršku Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ i pod pokroviteljstvom Ambasade Poljske u Srbiji.                              “Prikazaćemo sjajne i nagrađivane debije i nova dela režisera čiji smo rad predstavljali prethodnih godina. Na programu će biti flmovi „UNDINA“, a režiju potpisuje Tomaš Šlivinski,  „LEKCIJA LjUBAVI“, režija Malgorzata Goliszevska, Katarzyna Mateja, „DOME SLATKI DOME“, režija Agata Pušč, „ŠTO DALjE ODAVDE“, režija Piotr Domalevski. Biće prikazani i filmovi  „MARCEL“, koji je režirao Marćin Mikulski, „PLANETA SAMACA 3“, režija Sam Akina, Mihal Kacinski, kao i filmove  „KRAJ SEZONE“, u režiji Stanislava Kaske i „UBIJ TO I NAPUSTI OVAJ GRAD“, u režiji Marijuša Viljčinskog”, kažu organizatori i dodaju:

                          “Za ljubitelje dokumentarnih filmova pripremili smo nešto zaista posebno. Jola, glavna junakinja „Lekcije ljubavi“ Malgorzate Goliszevske i Katarzyne Mateje, decenijama je radila ono što su drugi očekivali od nje. Kao majka šestoro dece i supruga impulsivnog muža, svakodnevno se šminkala, nosila šarenu odeću i pretvarala se da je sve u redu. Međutim, jednog dana nešto u njoj pukne i Jola nalazi u sebi snagu da napusti muža i počne da živi punim plućima. Viđa se sa prijateljima, pleše u kafiću Smile, piše poeziju i pesme. Peva o ljubavi – osećaju o kojem je oduvek sanjala, ali ga nikada nije doživela. U Jolinim očima svet je romantičan, šaren i dramatičan. Neočekivano upoznaje Vojteka, koji se prema njoj ponaša kao prema kraljici”.

                         Ekonomska emigracija, nedostatak finansijske stabilnosti i emocionalna ravnodušnost glavne su teme druge dugometražne produkcije Piotra Domalevskog pod nazivom “Što dalje odavde”. Iako se radi o filmu putovanja u kojem glavna junakinja putuje sama u Irsku iz malog grada, lajtmotiv je Olino emotivno putovanje.

                         “Na našem repertoaru imamo i nešto za one koji su željni dobrog humora i romantičnih tema. “Planeta samaca 3” u režiji Sama Akine i Mihala Kacinskog nastavak je priče o Anji i Tomeku. Par planira svadbu na selu kod Tomekove porodice. Neočekivani dolazak mladoženjinog oca još više sve komplikuje”, objašnjavaju organizatori festivala.

                         Tokom Festivala gledaoci će videti najnoviju animaciju Marijuša Viljčinskog “Ubij to i napusti ovaj grad”, koja je osvojila Glavnu nagradu na 45. Festivalu poljskih igranih filmova u Gdinji 2020. godine. Film se snimao 14 godina i režiserov je dugometražni debi. Pripoveda priču o sudbini junaka koji beži od očaja nakon gubitka svojih najmilijih i skriva se u sigurnoj zemlji sećanja gde vreme stoji i svi njegovi najmiliji su živi. Tokom godina se u njegovoj mašti razvija ceo grad. Jednog dana nepozvani dolaze junaci i idoli iz detinjstva, poznati iz književnosti i crtanih filmova, koji su večno mladi u svesti sledećih generacija. Kada junak otkrije da su svi ostarili i da večna mladost ne postoji, odlučuje da se vrati stvarnom životu.

                              Osim dugometražnih filmova program uključuje i blok kratkometražnih filmova studenata studija Munka. Između ostalih, tu su filmske etide “Kraj sezone” Stanislava Kaske i “Undinu” Tomaša Šlivinskog.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare