Počinje Džez teatarski festival Nišvil

NIŠ

Svečanim otvaranjem Džez teatarskog festivala i  džez muzeja večeras počinje Nišvil džez muzički festival.

Za sutra je predviđen pun festivalski pozorišni program.

Kako je organizator Ivan Blagojevič kazao na ovogodišnjem festivalu  koji će trajati do 12. avgusta biće blizu 1000 učesnika.

“ Ovo je najobimniji program do sada. Deset dana programa, 250 programa i oko hiljadu izvođača.”, kazao je Blagojevič koji je dodao “ da su obuhvaćene sve grane umetnosti koje se na neki način naslanjaju na džez uključili smo u Nišvil , tako da ćemo narednih dana pričati i o književnom programu po prvi put i o art džezu i o striporami koji će imati eskluzivca Viktora Bogdanoviča , žez for kids, work shops, po prvi put Nisville Serbien show kase gde ćemo promovisati 12 srpskih bendova “,  rekao je Blagojevič.

“Sanjati plavo ” podnaslov je ovogodišnjeg drugog Internacionalnog Nišvil džez teatarskog festivala koji počinje večeras i trajaće do 12.avgusta. Na Nišvil džez teatru , kako je danas na konferenciji za novinare najavila selektor programa  Maja Mitić biće  16 angažovanih predstava sa 4 kontinenta..

Tokom Nišvil džez teatra, Niš će biti jedna velika pozornica, rekla je Mitić, a predstave  predstave će se izvoditi na nekoliko lokacija u gradu. Festival će otvoriti predstava Orfej i Euridika, e predstava sa Krita, koja se kroz muziku i  podzemni svet bavi lepotom življenja i skretanjem pažnje na male i važne stvari u životu koje nekada društvene okolnosti mogu da nam promene.

Jedna od “zvučnijih imena” festivala je i društveno-angažovana predstava Bolivud beogradskog Narodnog pozorišta, autorke Maje Pelević, koja je jedina domaća predstava selektirana za BITEF. Upravo je ovaj festival avangardnog teatra jedan od najvećih uzora za Nišvil džez teatar i njegovu umetničku direktorku Maju Mitić koja potvrđuje da je zamisao da ovaj niški festival postane “južni BITEF”.

Filmski program festivala startuje 5. avgusta kada publiku na Letnjoj pozornici u Tvrđavi očekuje koncert slovenačke grupe Lajbah kada će biti prikazan i dokumentarni film o koncertu benda u Severnoj Koreji.

Selektor filmskog dela festivala Zlatibor Stanković kazao je da je na adresu Nišvila ove godine pristiglo prijava za 400 filmova nezavisnih produkcija sa svih kontinenata.

“Filmovi su raznovrsni ,spadaju u kategorije dokumentarnog , eksperimentalnog, igranog filma i muzičkog filma. Nije nam bila namera da se odaberu samo muzički filmovi već svi oni koji imaju neki stil i neki obuhvat tema koji gravitira jednom džez festivalu. Veliki broj filmova je pristigao. Najvredniji su ove godine bili Indijci. Otprilike deset posto filmova je pristiglo sa njohovog podkontinenta. Britanci su bili ove godine vredni, Poljaci, Česi . Imamo neke filmove iz Južnoafričke republike , Brazila, SAD-a. Mnogo je muzičkih filmova, obuhvat tema je  poprilično raznovrstan i širok  tako da će svako moći da pronađe nešto za sebe. “, kazao je Zlatibor Stanković.

Večeras će uz vatromet biti otvorena vrata niškog džez muzeja, u kome posebno mesto ima slavni muzičar Šaban Bajramović.

Pored toga za večeras je predviđeno otvaranje izložbe fotografija “Apres” Nemanje Maraša, a potom parada predvođena glumcima i akterima predstave Orfej i Euridika sa Krita, krenuće ka niškoj Tvrđavi. Predstavu će odigrati i na platou ispred Beogradske kapije.

Od 21 sat na amfiteatru kod Oficirskog doma biće odigrana predstava Blue elephant a u 22:30 počinje koncert Luisiana sounda ispred džez muzeja i Hamama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare