Kamberi: Kompletna Preševska dolina kao deo dijaloga, ne u delovima

BUJANOVAC

 

Predsednik opština Bujanovac Šaip Kamberi rekao je danas za JUGpress da rešenje u dijalogu u Briselu, treba da bude „rešenje koje podrazumeva sporazum između dveju država, koje je miroljubivo i koje će Preševsku dolinu tretirati kao celovitu, ne parcijalno, ne samo preko Preševa, preko dela Bujanovca, već uopšte ono što je u javnosti poznato kao Preševo, Bujanovac i Medveđa”..

“”Mi  tražimo da se Preševska dolina sagleda celovito. Rešenje koje podrazumeva parcijalizaciju dela Bujanovca, Preševa ili Medveđe sigurno će sa sobom nositi i humanitarne katastrofe. Naš stav, koji smo preneli I  predsedniku Kosova Hašimu Tačiju,je  da to mora da se sagleda u celovitosti”, dodao ej Kamberi.

On je , na pitanje FoNeta kako gleda na medijske spekulacije, i izjave koje se različito tumače, a tiču se rešavanja pitanja Kosova i odnose se na podelu ili razmenu teritorija, rekao da se on “oslanja samo na ono što je zvanično”.

“ Za nas je Kosovo nezavisna država i trebalo bi da se u ovim razgovorima u Briselu reši pitanje dobrosusedskih odnosa sa Srbijom”, rekao je Kamberi.

“Što se tiče Albanaca Preševske doline , mi smo 14. jula ove godine usvojili političku dekleraciju kojom smo zatražili od svih učesnika Briselskog dogovora da se pitanje Albanaca Preševske doline stavi na dnevni red”.rekao je Kamberi.

On je dodao da su Albanci te probleme “godinama pokušavali da rešimo kroz saradnju sa Vladom u Beogradu”.

“ Sve je to bezuspešno, nikakav razgovor nije dao očekivane rezultate, nismo zadovljni ni ishodom razgovora i pregovora oko poglavlja 23 i 24, vidimo da to ne daje rezultate i smatramo da je upravo poglavlje 35 šansa da se nađe to rešenje”, obrazložio je Kamberi.

“ Mi smo imali razgovore sa predsednikom Kosova Tačijem, njemi preneli naše zahteve, a rešenje koje treba da se nađe u oviim pregovorima jeste poštovanje  nacionalnog reciprociteta, da se prava Albanaca jednom za svagda rešavaju, jer smatramo da bez rešenja ovoga pitanja ne može biti dobrosusedskih odnosa između dve države. Nacionalne manjine i njihov tretman su ključno za stabilnost u odnosima dveju država, ali je pitanje Albanaca Preševske doline važno i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana”.

 

 

Na konstataciju da se sve vise u medijima na albanskom jeziku kao rešenje pitanja Albanaca Preševske doline potencira da to znači pripajanje Kosovu I pitanje šta, zapravo, znači nedavno usvojena Politička delaracijaq na sednici Skupštine albanskih odbornika , rešavanje pitanja Albanaca unutar Srbije ili pripajanje Kosovu, Kamberi je odgovorio : mi ne znamo kakav će ishod dati Briselski razgovor”.

“ Sada je ova tema Albanca postavljena da treba da se  rešiti u reciprocitetu s aonim što će dobiti Srbi na severu Kosova.

“I ono na šta se mi pozivamo je Referendum iz 1992. godine, jer smo još tada zatražili pripajanje Kosovu, političko-teritorijalnu ekonomiju sa pravom pripajanja Kosovu. Ovo što je do sada urađeno, svi ti napori, evo 17 godina nakon prestanka oružanog konflikta, nisu dali adekvatne rezultate i mora da se nađe rešenje”, rekao je Kamberi.

 

Na pitanje da li misli da o konačnom dogovoru odlučuju Beograd i Priština, ili je će oni samo dobiti gotovo rešenje, Kamberi je odgovorio “verujem da, ako postoji sporazum između dve strane, onda će međunarodna zajednica ,  pre svega Evropska unija i SAD,  to imati u obzir. Ukoliko su mišljenja oprečna da se ne može nazreti rešenje, moguće da dođe i do toga da dobiju gotovo rešenje”, rekao je Kamberi.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Esad
Esad
5 godine pre

Gosp Saip pa gde ti zivis u drzavu Srbiji pa kako mozes da trazis da Presevo Bujanovac i Medvedje da se pripoje Kosovu kada je to teritorija Srbije
a Kosovo je Srpska teritorija oteta silom od Amerike i Nato snaga.Pa da nije tako zasto je Nato prisutan od 99 i dalje je tu.Americka demokratija.