POČINJE BORINA NEDELJA

VRANJE

Od sutra Vranje će biti u znaku tradicionalne kulturne manifestacije „Borina nedelja“, koja se već pola veka održava u rodnom gradu književnika Borisava Stankovića.

Ovu jednu od najstarijih književnih manifestacija, koja je posvećena 140 godišnjici rođenja slavnog pisca, otvoriće Nikola Malović, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“. Na otvaranju o manifestaciji u proteklih 50 godina govoriće Ivan Negrišorac, Mihailo Pantić i Sunčica Denic. Predviđen je i nastup muzičkog tria u sastavu Miodrag Stojanović – bubanj, Dalibor Mladenović – kaval i Saša Tomić – klarinet.

Po tradiciji u Muzej kući Bore Stankovića, drugog dana, biće priređen program pod nazivom „Spomen na Boru“ i položeni venci na spomenik u gradskom parku.

Programom je planirano i gostovanje Raše Popova o čijem će književnom opusu govoriti Vitomir Teofilović.

Na večeri koja će biti posvećena savremenoj srpskoj prozi govoriće Vasa Pavković i Dejan Simonović. U okviru programa pod nazivom “Kosovski poetski mozaik“ biće predstavljeni Dragomir Kostić, Živojin Rakočević i Žarko Milenković.

Tema manifestarcije je „Bora Stanković danas“. Učestvovaće Jovan Delić, Danica Andrejević i Aleksandar Jovanović.

Manifestacija će biti zatvorena dodelom nagrade ovogodišnjem dobitniku za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u prošloj godini.

Reč je o Milisavu Saviću i knjizi „La sans pareille – ljubavni roman sa dodacima“.

O knjizi će govoriti Radivoje Mikić, Goran Maksimović, Slađana Jaćimović i Nenad Šaponja.
Novčana vrednost  književne nagrade koja je ustanovljena pre dve i po decenije  je 2.000 evra.
Pokrovitelj „Borine nedelje“ je grad Vranje, a organizotor Književna zajednica koja nosi ime slavnog pisca.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare