Počeo trinaesti LIFFE: Nagrada Goranu Paskaljeviću koji je preminuo posle otvaranja

LESKOVAC

Leskovački internacionalni filmski festival režije otvoren je skromnije nego ranijih godina, a razlog tome su epidemiološki uslovi i poštovanje propisa u cilju suzbijanja virusa korone. Ovogodišnji dobitnik nagrade za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu „Živojin Pavlović“ je proslavljeni režiser Goran Paskaljević, autor 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova, prvi srpski režiser koji je dobio nagradu “Bernard Viki Most” za humanizam u svojim delima, nosilac francuskog Ordena umetnosti i književnosti.

„Živojin Pavlović nije samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na praškoj Akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko „crnom talasu“, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime“ poručio je Goran Paskaljević iz Pariza, gde se nalazio zbog zdravstvenih problema. Na žalost, nakon završetka ceremenije otvaranja stigla je tužna da vest da je Goran Paskaljević preminuo.

U ime organizatora Sanja Conić direktorka Leskovačkog kulturnog centa rekla je da, iako se LIFFE održava pod specifičnim okolnostima, nema barijera.

„Distanca postoji, ali to nije važno, jer delimo istu energiju, a bez energije nema života. Nadamo se da ćemo već sledeće godina LIFFE otvoriti kako smo navikli.“

Darko Bajić, umetnički direktor festivala priznaje da mu je puno srce kada vidi publiku.

„Pobedićemo koronu i praviti još bolje filmove. Želja nam je da mladima u Leskovcu ostavimo ovaj festival da ga čuvaju i paze jer kultura nam pruža mogućnost da budemo bolji ljudi.”

Gradonačelnik Goran Cvetanović naglašava da organizatori nisu dozvolili da nas teška situacija koja je zadesila čitav svet omete.

„Nismo želeli da prekinemo divnu tradiciju održavanja ovog festivala, već smo našli načina i savladili i ovu prepreku i evo nas ovde na otvaranju 13. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije. To što će ove godine program biti realizovan u drugačijim okolnostima, odnosno delimično uživo uz poštovanje mera i putem onlajn platforme, ne znači da je izgubio na kvalitetu, naprotiv. Program je mnogo bogatiji nego prethodnih godina.“

Trinaesti LIFFE je otvorio velikan srpskog glumišta Lazar Ristovski koji je naznačio da je ovaj festival užasno važan zato što je posvećen rediteljima.

„Reditelji se nalaze na vrhu piramide filmske industrije i najodgovorniji je za sve. I zato želim da ovaj festival postoji ja mu želim da dugo živi!“

Neka Vaš komentar bude prvi na "Počeo trinaesti LIFFE: Nagrada Goranu Paskaljeviću koji je preminuo posle otvaranja"

Ostavite komentar