Počeo štrajk upozorenja prosvetara

 

LESKOVAC

Prema informacijama Sindikata obrazovanja Srbije (SOS)  Regionalni centar Leskovac,  od ukupno 57 sindikalnih organizacija sa teritorije Jablaničkog okruga 2/3  je  pristupilo je štrajku na način predviđen odlukom   ovog sindikata, rečeno je JUGpressu.

 

Na sednici Predsedništva Sindikata obrazovanja Srbije doneta je odluka o stupanju u štrajk upozorenja u četvrtak 17. novembra.

Štrajk će se sprovesti u osnovnim i srednjim školama tako što neće biti nastave za vreme prvog časa u svakoj smeni i organizuje se na dan početka štrajka od pre dve godine, koji je okončan potpisivanjem sporazuma u februaru 2015. godine. Sindikat obrazovanja Srbije protestvuje zbog nepoštovanja pomenutog sporazuma do današnjeg dana, iako se država obavezala na ispunjenje svih članova sporazuma u definisanim rokovima. Sporne tačke su isplata nagrada zaposlenima utvrđena članom 32. Posebnog koolektivnog ugovora, zatim nije utvrđen predlog posebnog zakona kojim će se urediti plate zaposlenih u javnom sektoru i koji bi se primenjivao od 1. januara 2016. godine, čime bi se poboljšao materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju. Vlada nije ispoštovala ni obavezu da utvrdi predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima će izvršiti izmene članova 130. i 131. ovog zakona na način dogovoren sa reprezentativnim sindikatima potpisnicima ovog sporazuma, a koji bi se primenjivao najkasnije od 1. septembra 2015. godine.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare