Počeo sa radom mamograf, pregledano sedam žena

LESKOVAC

Novi mamograf je počeo sa radom a u leskovačkoj bolnici na konferenciji za novinare je rečeno da je danas pregledano sedam žena.

Najavljeno je da do kraja godine stiže i magnetna rezonanca

Na press konferenciji u Službi za radiološku dijagnostiku Opšte bolnice Leskovac je rečeno da je mamograf jedan od najsavremenijih u Srbiji .

U leskovačku bolnicu je stigao krajem oktobra kada ga je, kao što je ranije i obećao, doneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Objašnjeno je da su do počertka rada mamografa morale da se sprovedu zakonske procedure, opremi i prilagodi prostor i izmeri zračenje aparata kako bi bio bezbedan za pacijente i osoblje.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sonja Radojević-Škodrić je rekla da će “do kraja godine u bolnicu stići i magnet, a naredne godine, kako je predsednik Vučić najavio i najsavremenija Angio sala”.

” Ovaj mamograf je najsenzitivniji, senzitivnost je oko 60%, a to znači da se vide najsitnije promene, minimalno je zračenje i ima jednu bitnu karakteristiku, a to je efikasnost aparata, za sat vremena se pregleda oko 15 žena, a naravno broj može da varira u zavisnosti od promena i veličine dojki. Aparat ima i mogućnost obavljanja punkcione biopsije, to trenutno nije moguće, jer je potrebno obaviti dodatne edukacije kadra i instalirati dodatak.“

Osvrnula se na navode, kako je rekla “opozicionih medija” da aparat ne radi i ustvrdila da se tako ” izaziva strah kod građana”.

Ona je rekla i da je rukovodstvo bolnice sprovelo sve neophodne procedure i da edukaciju za rad na ovom aparatu sprovodi osoblje iz Novog Sada, koje ima najveće iskustvo.

„Ovakve mamografe će dobiti i Niš i Kragujevac, Vračar, Vladičin han, Babušnica, Kuršumlija, Negotin, kako bi svaka žena imala preglede, zato što je karcinom dojke najsmrtonosnija i najzastupljenija bolest kod žena. Godišnje se razboli 4500 žena, a umre 1700. Na ovaj način će se smanjiti liste čekanja i na taj način će se otkriti promene kada je moguće izlečenje“, dodala je ona.

Direktor Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević rekao je da je “od trenutka od kada je predsednik Aleksandar Vučić predao mamograf bolnici, do danas, je prošlo 19 dana do početka rada”.

On je dodao da je to “uobičajena procedura”.

“To je ono što se svuda radi i radiće se i nikada nećemo pustiti u rad neki aparat koji nije prošao kompletnu proceduru. Dakle, od montiranja, probnog rada, od merenja zračenja, od svega onoga kako zakon predviđa. Tako će biti i sa magnetnom rezonancom koju ćemo dobiti”, rekao je Dimitrijević i dodao da je ” čovek koji je juče merio rekao da je ovo najsavremeniji i najbolji mamograf koji je video u Srbiji”.

“Danas je dr Milan Petrović potpisao u Beogradu ugovor sa Republičkim fondom na preko 192 miliona dinara za magnetnu rezonancu. Imamo sve dozvole, magnet, kavez, celu prateću infrastrukturu, predviđenu prostoriju i očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti i postaviti i magnetnu rezonancu, ali procedura mora da se ispoštuje onako kako zakon predviđa,“ rekao je Dimitrijević.

O mamografu i magnetnoj rezonanci danas je na sednici Privremenog organa govorio i njegov predsednik Goran Cvetanović.

On je rekao da je u zdravstvenu zaštitu u Leskovcu uloženo u uređenje objekata i opremu u prethodnoj deceniji oko milijardu i 300 miliona dinara.

On je rekao da u ovaj iznos ne ulazi ” tekuća rekonstrukcija bolnice vredna 4,5 milijarde dinara, niti radovi u prvoj fazi koju su obuhvatili uređenje spoljašnjosti i vredni su 5 miliona evra, kao ni oprema koja je u prethodnim mesecima stigla u bolnicu. Služba radiologije je u prethodnim mesecima opremljena sa dva skenera, dva rendgena, ultrazvučnim aparatima, čija vrednost iznosi oko milion i 600 hiljada evra”, rekao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare