Počelo čišćenje divljih deponija

NIŠ

U Nišu se počelo sa čišćenjem deponija. Ukupno ima 46 ovakvih deponija .

Realizacijom Programa čišćenja i uređenja divljih deponija na teritoriji grada Niša, koji je usvojen od strane Gradskog veća, u 2017. godini predviđeno je čišćenje 30 divljih deponija na teritoriji svih gradskih opština, ukupne zapremine oko 3.537 m3,  kao i uređenje i ozelenjavanje šest lokacija na kojima su očišćene divlje deponije.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik gradske opštine Crveni krst Miroslav Milutinović I  novi direktor JKP Medijane Dragoslav Pavlović ,  obišli su danas prvu lokaciju na kojoj je započelo čišćenje, a to je divlja deponija pored lokalnog puta koji povezuje  Trupale i Popovac.

Za sve aktivnosti predviđene Programom izdvojeno je ukupno 6.964.080,16 dinara iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2017. godinu , od čega je za čišćenje divljih deponija izdvojeno 3.974.077,70 dinara, a za uređenje očišćenih deponija i izradu i postavljanje tabli sa upozorenjem „Zabranjeno bacanje otpada“ ukupno 2.990.002,46 dinara. Dva miliona planirano je za oplemenjivanje prostora kada deponije budu očišćene. Od toga je posebno za Opštinu Crveni Krst, na kojoj je utvrđen najveći broj divljih deponija (15) predviđen utrošak od oko 1.789.851,79 dinara za čišćenje deponija ukupne procenjene zapremine od oko 1593 m3, kao i ozelenjavanje raščišćenih površina u iznosu od 413.606,15 dinara.

“Mi smo već u opštini Crveni krst napravili velike table na kojima je ispisano “ Zabranjeno bacanje smeća”. I počećemo sa kažnjavanjem , ali pre kažnjavanja I pisanja prijava organizovaćemo tribine I sastanke sa savetima građana , da upoznamo naše sugrađane kako da postupaju sa otpadom” kazao je prilikom obilaska Miroslav Milutinović.

Javno preduzeće Medijana je u ove svrhe opredelilo programom rada oko 15 do 20 miliona dinara.

Gradonačelnik je izdao i nalog rukovodstvu JKP Medijana da se obezbede dovoljne količine kontejnera i naprave posebne lokacije  za sakupljanje kabastog otpada, kako bi građani imali gde da odlože otpad,jer su u najvećem broju slučajeva divlje deponije upravo produkt nemogućnosti građana da adekvatno uklone otpad,šut i druge  nus produkte.

“Planovi su da svakog dana očistimo bar jednu deponiju I da do Nove godine, a siguran sam da će to biti I ranije da očistimo sve divlje deponije. Koje postoje na teritoriji grada Niša. . Ima dovoljno sredstava da se to uradi” kaže direktor JKP Medijana Dragoslav Pavlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare