EU: Napad na novinare je napad na demokratiju

BEOGRAD-BRISEL

(NUNS)

Svako ubistvo, zlostavljanje, pretnju ili napad na novinare, od strane državnih ili nedržavnih aktera, treba odmah istražiti na efikasan i nezavisan način, u cilju krivičnog gonjenja i kažnjavanja počinilaca, naglašava Evropska unija u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Napad na novinare predstavlja napad na demokratiju i pluralistička društva. Novinari se još proganjaju, zatvaraju ili čak ubijaju ne samo u oružanim sukobima, već i u miru, uključujući i prostor Evropske unije. Nasilje nad novinarima i medijskim akterima ne predstavlja samo napad na žrtve, već i ograničava sposobnost javnosti da pristupi informacijama i različitim idejama, navodi se u saopštenju EU povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra.

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Evropska unija pohvaljuje rad novinara na otkrivanju zloupotreba vlasti, rasvetljavanju korupcije i kršenja ljudskih prava, pri čemu su izloženi rizicima od zastrašivanja, nasilja i smrti. Nezavisni i slobodni mediji su temelj participativne i pluralističke demokratije, alat koji primorava vlade da budu odgovorne za svoje postupke.

EU će nastaviti da koristi sve mehanizme spoljne politike i finansijske instrumente kako bi se poboljšao kvalitet novinarstva, pristup informacijama od javnog značaja i sloboda izražavanja. EU igra ključnu ulogu u finansiranju Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF) i pruža ciljanu zaštitu kroz programe zaštitinika ljudskih prava.

Najenergičnije osuđujemo ubistva, nasilje, zastrašivanje i uznemiravanje novinara i drugih medijskih aktera. Očekujemo da državne vlasti ispunjavaju svoje međunarodne obaveze štiteći novinare od zastrašivanja i pretnji, bez obzira na to da li nasilje dolazi iz vlasti, pravosuđa, crkvenih, ekonomskih ili kriminalnih krugova. Svako ubistvo, zlostavljanje, pretnju ili napad na novinare, od strane državnih ili nedržavnih aktera, treba odmah istražiti na efikasan i nezavisan način, u cilju krivičnog gonjenja počinilaca takvih krivičnih dela i njihovog privođenja pred lice pravde. Svaka nekažnjivost ovih zločina predstavlja udarac za demokratiju i slobodu izražavanja, navodi se u saopštenju Evropske unije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare