Počeli Dani makedonske kulture u Nišu

NIŠ

Izložbom  nagrada i priznanja Udruženja Makedonaca „Vardar“ Niš  kao i obeležavanju 8.septembra, Dana nezavisnosti Makedonije u prisustvu ambasadorke Severne Makedonije u Srbiji  Mihaele Veselinov i predsenika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Srbije Borča Veličkovskog, počela je manifestacija Dani makedonske kulture u Nišu.Dani makedonske kulture se završavaju 24.septembra.

Na prvoj samostalnoj izložbi Udruženja građana makedonske nacionalne manjine Nišavskog okruga „Vardar“ Niš izložilo je deo svojih osvojenih nagrada i priznanja, sakupljanih i osvajanih u prethodnih 20 godina. Prkazani su pehari, medalje, plakete, diplome, statue i ostala priznanja. Sva priznanja i nagrade udruženje je osvojilo učešćem ekipa – članova udruženja, na brojnim manifestacijama iz oblasti kulture i obrazovanja. Najveći broj njih članovi udruženja su osvojili na manifestacijama u Nišu, gde su predstavljali tradicionalnu hranu makedonske nacionalne kuhinje, makedonsku trpezu. A veliki broj priznanja osvojili su i na manifestacijama održanim u drugim mestima Srbije: Beogradu, Babušnici, Doljevcu, Knjaževcu, Merošini, Beloj Palanci i drugim mestima. U prethodnih 20 godina, članovi udruženja osvojili su ukupno 233 nagrade.

               Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji dodelilo je udruženju „Vardar“ iz Niša priznanje „Makedonsko sonce“, i to dva puta, 2017. i 2019. godine, jedno od svojih najvećih priznanja – plaketu „Sveti Kliment Ohridski“ kao Udruženju Makedonaca u Srbiji koje je ostvarilo najbolje rezultate u oblastima kojima se bavi, a to su obrazovanje, kultura, tradicija, obeležavanje značajnih datuma i humanitarno angažovanje.

            „Ove godine po deveti put organizujemo Dane makedonske kulture. Za  razliku od prethodnih osam manifestacija sada imamo i nekoliko novina.Prvi put smo organizovali prijem povodom Dana nezavisnosti Republike Severne Makedonije u saradnji sa ambasadorkom Severne Makedonije i Nacionalnim savetom makedonske nacionalne manjine Srbije van Beograda“, kaže predsednik Udruženja Makedonaca „Vardar“ u Nišu Blage Petruševski.

            Osim ove, Petruševski najavljuje još dve novine, a jedna od njih je izložba priznanja koja su izložena u Sali NKC-a u Nišu koja je  otvorena do 20.septembra.

            „Prvi put biće otpevane i najbolje makedonske pesme u Muzičkoj školi. Novina je i što će  po prvi put u Nišu biti izvedena dvojezična predstava  „Vetar u tapetama“ u Pozorištu Lutaka. Organizovali smo i izvođenje monodrame „Oficir sa ružom“ koju je  napisala naša sunarodnica Sonja Koneska Žugić, glumica.Monodrama će biti izvedena u Narodnoj biblioteci „Stevam Sremav“, a za ljubitelje filmse umetnosti pripremili smo veče makedonskog filma“, ističe Petruševski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare