Klinika za kardiohirurgija u Nišu dobija banku krvi

NIŠ

Profesor dr Dragan Milić, direktor klinike za kardiohirurgiju UKC Niš iz Niša  najavio je da će u ponedeljak 12. septembra u prostorijama te klinike biti otvorena prva banka krvi južno od Beograda.

“Kompletnu opremu u vrednosti od oko 200.000 evra za banku krvi obezbedila je ambasada Izraela pri čemu se posebno zahvaljujemo ambasadoru Jahel Vilanu na ličnom angažmanu kako bi se ovaj projekat realizovao. Posebna cast nam je ukazana sto ce Banku krvi svecano otvoriti uvazeni gost iz Izraela, veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, cuveni dr Efraim Zuroff, direktor Simon Vizenthal centra u Jerusalimu “, naveo je Milić u objavi na društvenim mrežama.

                        Prema njegovim rečima, banka krvi nosiće naziv “Doktor David Alabala”, a na dan otvaranja biće okrivena bista tog velikog srpskog patriote, lekara i oficira koji je učestvovao u svim ratovima za oslobodjenje Srbije od 1912. do 1918. godine.

                        Milić je kazao i da će otvaranje banke krvi na Klinici za kardiohorurgiju približiti krv pacijentima, posebno onima koji su podvrgnuti operacijama. Podsetio  je da je Zakonom o transfuzijskoj medicini, donetim 2017. godine, predvidjeno da zalihe krvi osim u institutima i zavodima za transfuziju krvi, postoje i u bolnicama.

                       Direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš je posebno istako značaj docenta dr Milana Lazarevića  koji je osmislio, koordinirao i svojim znanjem doveo do realizacije ovog vrlo vaznog projekta, kako za Kliniku za kardiohirurgiju tako i za UKC Niš, Grad Niš pa i  ceo region jer se na ovaj klinici leče pacijenti iz cele jugoistočne Srbije.

                      Iako je Zavod za transfuziju krvi i do sada obezbeđivao dovoljne količine, ističe Milić, pacijenti će sada mnogo brže dobijati neophodnu krv.

                      „Jako je značajno jer se krv približava pacijentima. Banka krvi će biti odmah dostupna, maltene u istom trenutku. Sada kada tražimo krv od Zavoda, gubi se neko vreme. Ne preveliko, ali opet se izgubi, a sa Bankom krvi imaćemo derivate onog trenutka kad zatrebaju. Pacijent će u roku od 5-10 minuta moći da dobije krv“, ističe Milić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare