Međunarodni dan fizioterapeuta i javni čas vežbanja u Niškoj Banji

NIŠ-NIŠKA BANJA

 

Međunarodni dan fizioterapeuta, sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na ulogu koju fizioterapeuti imaju u prevenciji, lečenju, očuvanju zdravlja i poboljšanju kvaliteta života i ove je godine obeležen u Institutu Niška Banja u Niškoj Banji. Tim povodom održan je javni  čas vežbanja, a moto ovogodišnjih Dana fizioterapeuta je „Pokreni se, oseti život“. Inače, Ovaj dan se u svetu obeležava od 1951.godine. Javnom času vežbanja su prisustvovali, osim fizioterapeuta, i svi zaposleni u Institutu”Niška Banja”, učenici srednje medicinske “Dr Miodrag Lazić” i škole “Mode i lepote”, koji profesionalnu praksu pohađaju u Institutu.

 „Fizioterapetuti su naši neposredni saradnici koji su jako bitni u rehabilitaciji naših pacijenata. Vežbe su važne ne samo za one koji imaju neku povredu ili imaju neko oboljenje, već  i za zdrave ljude.  Oni pomažu povređenim i bolesnim ljudima da povećaju pokretljivost zglobova i na taj način ublaže ili u potpunosti spreče trajne posledice povreda ili bolesti“, kaže                        Rozita Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalista reumatologije, načelnik odeljenja E rehabilitacije Instituta Niška Banja i dodaje da su vežbe važne kako za pacijente tako i zdrave ljude.

                        Dan fizioterapeuta se obeležava od 1951.godine sa ciljem da se širokom javnim masama skrene pažnja na značaj i ulogu fizioterapeuta u lečenju, prevenciji i rehabilitaciji  pacijenata i stanovništva, kaže  Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut Instituta Niška Banja.

                      „Mi pomažemo ljudima nakon povrada ili zbog nekih drugih bolesti, reumatoloških, kardioloških, odnosno fizioterapeuti su zastupljeni u gotovo svim granama medicine. Pomažemo i ljudima da nakon teže saobraćajne nezgode ponovo stanu na svoje noge i da se vrate normalnom načinu života. Osim terapije pokretom, odnosno kinezi terapijom, koristimo i razne modalitete elektroterapijskih procedura i  što se našeg Instituta tiče i privrednog faktura, vodu ili populano blato. Fizioterapeuti imaju važnu ulogu u rehabilitaciji, ali nažalost mi možemo tek na današnji dan to da pokažemo. Naša uloga je velika, a da bi fizioterapeut bio dobar on mora da bude strpljiv, da tu strpljivost prenese na pacijenta, da ima veliku moć zapažanja.“, kaže Jasmina Stojanović.

                    U Intitutu Niška Banja trenutno radi 60 fizioterapeuta.                    „ Da bi fizioterapeut bio dobar on mora da poseduje određene sposobnosti i osobine. U prvom redu mora da bude strpljiv jer kod terapija koje koristi ne može posle samo jedne vežbe da se oseti neki boljitak. Svoju stpljivost mora da prenese na pacijenta,da bude komunikativan, da ima veliku moć zapažanja, da svkau grimasu na pacijentu primeti bez obzira da li pokazuje da li ga pokret koji izvodi bili ili ne“, ističe Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare