Počela vakcinacija protiv gripa

VRANJE

U Zdravstvenom centru  u Vranju počela je vakcinacija protiv gripa. Menadžment ove ustanove saopštio je da je na punktovima u Domu zdravlja gde će biti sprovođena imunizacija dostupno 2.200 doza vakcina.

Posebnim Pravilnikom predviđena je obavezna imunizacija lica koja su u posebnom riziku od teških formi bolesti, komplikacija i smrtnog ishoda.

Ove kategorije čine trudnice i sva lica starija od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućnog sistema, uključujući astmu, hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući šećernu bolest, gojaznost, osobe sa bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom, kao i osobe sa HIV/AIDS, funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i primaoci transplantata.

Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim, ali i zdravstvenim ustanovama.

U skladu sa preporukama SZO, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u prethodnoj sezoni, u primeni je trovalentna vakcina.

Vakcina protiv gripa je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Vakcinacija će se sprovoditi nakon distribucije prema planu potreba na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja koji su nadležni za sprovođenje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Republike Srbije “Milan Jovanović Batut” godišnje se na severnoj hemisferi, virusom gripa inficira više od 100 miliona ljudi, tri do pet miliona oboli od teške forme bolesti, a 250 – 500 hiljada obolelih umre od komplikacija bolesti. Zbog toga je od velikog značaja vakcinacija protiv gripa, kao najefikasnija specifična mera primarne prevencije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare