Počela rekonstrukcija zgrade nekadašnje kasarne “Filip Kljajić”

NIŠ

                           U nekadašnjoj kasarni “Filip Kljajić” započela je prva faza rekonstrukcije prostorija za novu nišku Palatu pravde. Prva faza radova će biti završena do kraja godine, kada će se u adaptirani objekat useliti deo niškog pravosuđa, a planirano je da kompletni radovi u tri faze, uključujući i izgradnju novog objekta za savremeni pravosudni kompleks, na ukupno 18.000 kvadrata, budu završeni za tri godine.

 U prvoj fazi radova, vrednoj 47 miliona dinara, rekonstruiše se površina od 2.500 kvadrata, gde do kraja godine treba da se usele Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva i Posebno odeljenje Višeg suda.

Inače, stara kasarna ima 8.000 kvadrata, pa će se rekonstrukcija zgrade nastaviti naredne godine u drugoj fazi. Tada će biti rekonstruisan drugi deo zgrade, u koji će biti smešteni Odeljenje Upravnog suda Privredni sud i Prekršajni sud. U trećoj fazi biće izgrađena nova zgrada, koja će imati 10.000 kvadrata, u dvorištu postojeće zgrade.

“Ovo je veliki dan za Niš i niško pravosuđe. Ovo je trenutak kada niško pravosuđe počinje da diše punim plućima. Naročito je zadovoljstvo što se praktično iz pepela podiže objekat koji je sazidao još kralj Milan Obrenović. Verujem da bi i on bio srećan da vidi kako ovaj objekat dobija novu namenu, gde će se deliti pravda”, rekao je Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, koji je obišao početak radova sa  predstavnicioma Grada Niša.

U Nišu će praktično celo pravosuđe biti objedinjeno, nalaziće se na jednom mestu, jer se već i preko puta buduće Palate pravde nalazi Apelacioni sud.

 “Ovim rešenjem stvaraju se uslovi da svi pravosudni organi Niša budu na jednom mestu. Osim toga, stvaraju se uslovui da zgrada, koja je kulturno blago, a propada već više od 20 godina dobije, osim nove namene, još i novi izgled i da bude zaštićena. Takođe, možda najznačajnije je to što će prelaskom svih sudova u ovo zdanje njihovi sadašnji objekti biti opet stavljeni na raspolaganje javnom interesu. Značajno je i to što  prelaskom sudova sigurno neće biti gužve u centru grada u sadašnjem obimu. Dakle, u svakom slučaju na dobitku su i građani i pravosudni organi”, zaključio je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Izgradnja kasarna je započeta 1899. godine.Objekat pod zaštitom države će zadržati spoljašnji izgled, prema rečima Slavice Jelače, pomoćnika ministra pravde, i radovi na fasadi će se obavljati u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika.

 “Zgrada će vratiti svoj stari izgled, a unuutrašnjost zgrade biće ukomponovana tako da ima savremenu funkciju i sa svim elementima koji su potrebni jednom savremenom pravosudnom sistemu”, naglasila je Slavica Jelača.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare