Počela manifestacija posvećena književniku Bori Stankoviću

VRANJE

Obeležavanje Dana Pozorišta „Bora Stanković“ i početak kulturne manifestacije „Borini pozorišni dani“ u Vranju, bili su u znaku dodele zahvalnica predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, za izuzetan doprinis u obnovi pozorišta nakon katastrofalnog požara. U njihovo ime zahvalnice je primila pomoćnica ministarke kulture i informisanja Danijela Vanušić.

Zahvalnice su dobili i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Dan Pozorišta je obeležen i dodelom godišnjih nagrada zaposlenima u glumačkom i tehničkom sektoru za doprinos u radu ustanove u poslednjoj sezoni, kao i predstavom „Autoputem“ Ane Đorđević, u uzvođenju domaćeg ansambla.

Ovaj komad je premijerno izveden pre 11 godina.

„Predstava koja je doživela premijeru u staroj zgradi pozorišta, koja se igrala u izmeštenom prostoru u Domu vojske, ponovo se vratila na svoju scenu. Tako da je uzbuđenje veliko kao da je premijera opet , radujem se što je igramo 11 godina od kako je bila premijera. Ja mislim da nam dolazi i rediteljka večeras tako da je uzbuđenje još veće. Videćemo da li to stoji na svojim nogama čvrsto kao pre 11 godina“, rekla je glumica Radmila Kocevska.

Festivalje zvanično otvorila pomoćnica ministarke kulture Vanušić, koja je podsetila da pozorište već tri godine živi svoj novi život zahvaljujući obnovi u kojoj su ogroman doprinos dali Vlada Srbije, resorno ministarstvo i Grad Vranje, uz veliko zalaganje predsednikaVučića.

„Pozorište ,,Bora Stanković“ u potpunosti je rekonstruisano, revitalizovano i danas spada u najbolje opremljena pozorišta u Srbiji“, rekla je pomoćnica ministarke kulture Vanušić, otvarajući 42. „Borine pozorišne dane“

Ona je podsetila i na brojne projekte koje su zajedno realizovali Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Vranje.

Čestitajući ansamblu i svim zaposlenima Dan ustanove, zamenica gradonačelnika Zorica Jović poželela im je da i u godinama koje dolaze nastave da sprovode svoju osnovnu misiju, da čuvaju i neguju duhovnost i pismenost. Ona je svima poželela i dobrodošlicu na 42. „Borine pozorišne dane“, festival koji grad i vranjski teatar organizuju u slavu jednog od velikana srpske književnosti Bore Stankovića.

Slogan ovogodišnjih „Borinih pozorišnih dana“ je ,,Kuda plovi ovaj  svet?“

Svečanosti je prethodilo otvaranje izložbe „25 godina profesionalnog pozorišta“, koja je deo pratećeg programa festivala „Borini pozorišni dani“.

Izložbu fotografija otvorio je njen autor, umetnički rukovodilac vranjskog teatra Bojan Jovanović.

„Izložba obuhvata kolaže fotografija iz perioda hronološki unazad od 2022. do prve predstave profesionalnog Pozorišta „Bora Stanković“. Drugi deo stalne postavke u pozorištu je ono što smo prošle godine otvorili to su fotografije članova ansambla pozorišta. Treći deo je izložba 125. godina pozorišnog života u Vranju i od ove godine čini stalnu postavku u zgradi pozorišta, zatim portreti i fotografije svih direktora pozorišta „Bora Stanković“ i poslednji deo izložbe su uramljeni posteri iz predstava iz produkcije pozorišta u Vranju, kaže Jovanović.

Večeras počinje takmičarski program festivala. Predviđeno je šest ostvarenja renomiranih srpskih pozorišta. Poslednjeg dana festivala, mimo takmičarske selekcije, glumci Kraljevačkog pozorišta, nagrađenima u čast, odigraće predstavu „Crna ovca“.

Sve predstave počinju u 20 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare