Počela manifestacija “Dani Nikolaja Timčenka”

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru otpočeli su „Dani Nikolaja Timčenka“ promocijom dvaju knjiga Nikolaja Timčenka („Iskustva i iskušenja kritičke reči“ i „Duh i pravci poezije“) i Zbornikom radova „Nikolaj Timčenko u svome i u novom dobu“. Predsednik zadužbine Jovan Pejčić podseća da je Nikolaj Timčenko ostavio za sobom mnogo pisanih stranica.

„On nije bio čovek koji se otimao da objavljuje knjige, čak se i suprotstavljao tome, bežao… Ja sam učestvovao u uzaludnom nagovaranju, on nije hteo. Ne znam razlog, možda se plašio, možda samo nije hteo, velika je tajna ličnost Nikolaja Timčenka. Jednom ćemo se posvetiti nekim psihološkim studijama jedne takve ličnosti. On kao takav nije jedini u srpskoj kulturi, ali je svakako poseban. Zadužbina će svakako nastaviti da objavljuje njegovu zaostavšinu. Ako samo pomislimo da je on vodio dnevnik od 1956. godine pa sve do svoje smrti i to niko nije znao… To je istorija leskovačkog kulturnog života u poratnom razdoblju. On je to vodio, mogu da kažem, na nemilosrdan način. Te ličnosti su jedno kada se pominju u javnom životu, štampi, periodici i svega ostalog, ali su to sasvim druge ličnosti kada ih on ocrta i opise, kada počne da daje njihvoe postupke… To su ljudi sa političkih funkcija 50-ih, 60-ih godina… Sve ga je to „tuklo“ u glavu, ali je on sve to izdržao i nije pobegao iz Leskovca. „

„Dani Nikolaja Timčenka“ se nastavljaju u subotu i nedelju. Najpre će u prostorijama Narodne biblioteke „Radoje Domanović” u Leskovcu biti organizovana promocija knjiga laureata Nagrade „Nikolaj Timčenko” za 2019. i 2020. godinu (Znani i neznani Marte Frajnd i Metakritički /p/ogledi Jovana Popova), kao i knjiga Dušana Stošića Oblik i dogma). Program počinje u 18 časova. U nedelju, 5. decembra, u prostorijama Legata „Nikolaj Timčenko” biće svečano uručenje Nagrade „Nikolaj Timčenko” za 2021. godinu. Dobitnik nagrade je Gorana Raičević za knjigu Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog. Svečano uručenje nagrade predviđeno je za 12 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare