Počela izgradnja kolektora za buduću fabriku za prečišćavanje otpadne vode

NIŠ

 Projekat iz domena zaštite životne sredine, koji se finansira iz fondova Evropske unije, otpočeo je prvom fazom radova koje je sa saradnicima obišla i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u pratnji direktora Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušana Radivojevića. Pre nekoliko dana je krenula izgradnja kolektora na desnoj i levoj obali Nišave kao i na još nekim lokacijama, nakon čega se očekuje i izgradnja samog postrojenja za prečišćavanje otpadne vode. Celokupna vrednost ovog projekta je 85 miliona evra. Ukupna dužina kolektorske mreže je 45 kilometara.

                       „Ovo je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Nišu, i najvredniji projekat koji finansira Evropska unija u ovom trenutku u oblasti zaštitete životne sredine u našoj zemlji, vredan 85 miliona evra. Kolektorska mreža biće izgrađane u dužini od 45 kilometara. Na ovaj  projekat smo izuzetno ponosni s obzirom na to da su radovi počeli posle četiri godine intenzivnog rada svih ljudi koji su učestvovali u spremanju dokumentacije Bićemo jako ponosni kao građani Niša jer ćemo moći da se pohvalimo od 1.januara kada Švedska da presedava EU da se pohvalimo njihovom ambasadoru da smo započeli jedan jako važan projekat“, izjavila je gradonačelnica Niša.

                      Ona je dodala da je izgradnja kolektora od velikog značaja i za nekoliko sela u okolini Niša koja će sada dobiti kanalizaciju, prvi put i naravno, tu je Fabrika za  prečišćavanje voda, koja će biti izgrađena za nekoliko godina.

                      „To znači da ćemo postati primer dobre prakse ne samo u Srbiji već i Evropksoj uniji  i pokazati kako se zajedno sa državom može uraditi jedan ovakav projekat i koliko će on značiti ne samo ljudima koji će dobiti kanalizaciju, to je oko 2.500 ljudi, već i koliko i na kakav način čuvamo životnu sredinu. Na gradilištima ovog izuzetno važnog projekta je domaća radna snaga“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                       Švedska razvojna agencija je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda. Trenutno se sva neprečišćena otpadna voda ispušta u reku Nišavu.

                     „Ovim projektom pre svega rešavamo višedecenijski problem prikupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u gradu Nišu. Trenutno se sva otpadna voda, neprečišćena ispušta u Nišavu. Ovim projektom, osim što gradimo celokupnu kolektorsku mrežu, gradimo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za čitav Niš. Takvo postrojenje ne postoji u Srbiji, i ovo je impozantan projekat i po broju učesnika u projektu, ali je i dokaz da Grad Niš može da se nosi sa ovako velikim projektima“, rekao je direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

                   Radovi na izgradnji koletorske mreže su u septembru tako da se trenutno radi na kolektorima na desnoj i levoj obali Nišave. Aktivna su gradilišta i na Čamurijskom i Medoševačkom kolektoru, na servisnom kolektoru, a očekuje se da se nakon Božića krene sa izgradnjom i celokupne kanalizacione mreže u naselju Gabrovac, a nešto kasnije u naseljima Čamurlija, Hum i Jelašnica.

                „Ovim kolektorom ne samo da rešavamo problem  otpadnih voda u kontekstu zaštite životne sredine već stvaramo uslove i da se sva  nalegla naselja koja gravitiraju ovim kolektorima kasnije priključe i reše problem kanalizacije“, kazao je Dušan Radivojević.                   Rok za izgradnju kolektorske mreže je tri godine, a za samo postrojenje četiri godine.          Izvođači radova su domaće kompanije. Nadzor radova vrši „IRD Inženjering“. Dejan Filipović iz te kompanije navodi da radovi teku po planu, i da će se raditi sve dok je lepo vreme. Dodao je da očekuje da će projekat biti završen u roku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare