Arheološko nalazište „Medijana“ naredne nedelje otvara vrata za posetioce

NIŠ

    Arheološko nalazište „Medijana“, posle deset godina, otvariće vrata posetiocima koji žele da vide ovaj jedinstven kompleks iz perioda Konstantina Velikog. Zvaničnom otvaranju prisustvovaće i ministarka kulture Maja Gojković, u utorak, 27. decembra, potvrdila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a potom je dodala da će nalazište na proleće posetiti i premijerka Ana Brnabić.

    „U utorak  očekujemo ministarku kulture Maju Gojković, koja će zvanično otvoriti „Medijanu“ posle 10 godina, i to će biti otvaranje za posetioce, za Nišlije i goste Niša. Na proleće očekujemo obilazak „Medijane“ od strane premijerke. Kada bude toplije vreme, priredićemo jednu veliku svečanost koju zaslužuje grad Niš i arheološko nalazište“, rekla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

   „Medijana“ je od 2013. godine zatvorena za turiste, jer se u njoj konstantno vrše iskopavanja, konzervacije i pokrivanja.  Posetioci su u u kratkom periodu 2018. godine mogli da uđu u „Medijanu“ i pogledaju prelepe mozaike. Za potpunu rekonstrukciju i iskopavanja na „Medijani“ bilo je mnogo propalih tendera i probijanja rokova za završetak radova, a dugo očekivanom otvaranju je došao kraj.

   Antičko naselje Medijana se nalazi na udaljenosti od 5 kilometara od grada Niša i predstavlja jedinstven kompleks nastao u vreme Konstantina Velikog. Medijana je bila carska vila izgrađena i za uživanje i za obavljanje državnih poslova.

    Projekat finansira Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije i Grad Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare