Počela Balkanska smotra mladih strip autora

LESKOVAC

Svečanim otvaraqnjem počela je ovogodišnja, 23. po redu, Balkanska smotra mladih strip autora. U organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ u periodu od 25. do 30. juna u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ održaće se čak 21 aktivnost poput raznih izložbi , predavanja i radionica. Ove godine je na ovaj festival stripa svoje radove poslalo 2817 učesnika iz rekordnih 80 zemalja sa šest kontinenata.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović otvarajući smotru podsetio je da je Leskovac uvek pružao nesebičnu podršku festivalu i poželeo organizatorima da obaraju rekorde i u narednim godinama održavanja.

„Leskovac će zahvaljujući ovom festivalu biti svet u malom. Posebno raduje učešće strip autora iz gotovo čitave Afrike, budući da se radi o kontinentu koji je što se stripa tiče još uvek velika nepoznanica u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, ali i zato što najbolje potvrđuje kakav ugled Balkanska smotra mladih strip autora uživa širom sveta. O globalnoj prirodi smotre koja je počela kao Balkanska svedoči i iskorak koji je ove godine učinjen ka azijskom stripu. Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu “Savremeni korejski strip: Jedna perspektiva“ čime će korejski strip po prvi put biti prezentovan u Istočnoj Evropi“ – rekao je gradonačelnik i dodao da će karakteristični segment ovogodišnje smotre biti i jedinstvena izložba – “Balkanski ženski strip: Izbor”.

Jedan od organizatora, Marko Stojanović, kaže da je veliki izazov organizovati festival u uslovima koje nameće globalna pandemija korone.

„Teško je baviti se kulturom kad je glavni cilj osigurati bezbednost svakom gostu i posetiocu festivala, ali nas nikad veći odaziv autora iz 80 zemalja sveta, želja autora iz deset zemalja da uživo prisustvuju, kao i institucionalna podrška internacionalnim programima koja je smotri pružena, obavezuju da damo sve od sebe i priredimo ovaj praznik duha i umetnosti najbolje što možemo te pošaljemo pozitivnu sliku Srbije u svet.”

Isabel Debeker, direktorka Muzeja stripske umetnosti iz Brisela izjavila je da je jako počastovana što prisustvuje otvaranju festivala, te da se nada kako će ovi susreti otvoriti nove mogućnosti u budućnosti za strip uopšte.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare