Pobuna studenata: Ne možete snimati naš lični prostor da biste znali da ne prepisujemo

HAG
Holandski studenti su optužili univerzitete da krše njihovu privatnost korišćenjem softvera za nadgledanje, odnosno sprečavanje varanja na ispitima koji se sprovode onlajn zbog epidemije koronavirusa širom sveta.

Univerziteti u Holandiji su za sprovođenje ispita počeli da koriste softver putim kojeg mogu da pristupe veb-kameri studenta, mikrofonu, podacima o lokaciji, istoriji pregleda u pretraživaču, kao i detaljima o tome koje programe studenti koriste, navodi Rojters.

Holandski studenti optužili univerzitete da krše njihovu privatnost korišćenjem softvera za nadgledanje (Ilustracija)
Holandski studenti optužili univerzitete da krše njihovu privatnost korišćenjem softvera za nadgledanje (Ilustracija)
Hiljade studenata Univerziteta u Tilburgu je zato potpisalo peticiju kojom traže da ta ustanova pronađe drugi način ocenjivanja.

“Moramo da ceo lični prostor učinimo dosutpnim na veb-kameri da bi oni bili sigurni da ne varamo. To je suludo”, rekla je studentkinja Naomi de Leng, koja je i pokrenula peticiju.

Univerzitet je saopštio da razume zabrinutost, ali da 130.000 ispita mora da se završi pre početka nove akademske godine.

Univerzitet: Sprovodimo samo najosnovnije nadgledanje
Na svojoj veb stranici, Univerzitet je objavio da prilikom polaganja ispita obavlja samo
najosnovnije nadgledanje, koje nudi program “Proktorio”, i da će svi prikupljeni podaci biti izbrisani.

“Povreda privatnosti može biti veća prilikom polaganja ispita gde su studenti fizički prisutni”, rekao je rektor Univerziteta u Tilburgu.

Tehnologija praćenja koristi se u visokom obrazovanju i u drugim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku i Britaniju, ali se najčešće koristi u SAD.

U borbi protiv koronavirusa vlade širom sveta okrenule su se tehnološkim kompanijama kako bi razvile aplikacije za svakodnevno praćenje kretanja ljudi ili upozorile građene ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženima.

Mnogi, međutim, strahuju da bi primena tih aplikacija mogl da dovede do zloupotrebe ličnih podataka.

Izvor:_ RTS-Rojters

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
VAZNO PROVERITE
VAZNO PROVERITE
4 godine pre

Ljiljana, pronadjite dogadjaj u Vranju gde se govori da ce migranti po potpisanom sporazumu sa Srbijom u Marakesu iz 2017. doci da zive u Srbiji dobiti drzavljanstvo, posao i stanove.

isto ko kod nas
isto ko kod nas
4 godine pre

Vidite kako se brane prava. Imaju u startu gard da ne daju na sebe. A nadi tek kad politika zabrazdi i posldavac zajase radnike tad se brane jer su ovi preterali. Zakon i svaka stavka zakona treba da se postuje. Al je problem sto i narod krsi pravila trazi rupe u zakonu. U zemlji zvanoj Javasluk situacija je ko koga zjbe. Tolko.