Pobednik Internacionalnih horskih svečanosti  Kamerni hor iz Istočnog Sarajeva

NIŠ

 

Apsolutni pobednik 27. Internacionalnih horskih svečanosti u Nišu je Kamerni hor muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je osvojio najviše priznanje festivala Grand pri.

Nagrada publike za najuspešnije izvođenje dela savremnih kompozitora,pripala je zrenjaninskom Pevačkom društvu Prepodobni Rafailo Banatski  za numeru Christus est natus Damjana Močnika.

Nagrada Milorad Veljković Špaja za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora pripala je Mešovitom hour Sinhroni ekfrasi iz Grčke, a nagrada Radojica Milosavljević Ica za najbolji izbor programa Mešovitom hour Argenteus iz Segedina.

Hor “Aleluja” iz Beograda nagrađen je za negovanje savremene duhovne muzike.

Akademski hor “Sveta Paraskeva” nacionalne Akademije umetnosti iz Sofije u Bugarskoj,  dobio je nagradu  za osveženje programa izvođenjem songova svetskih mjuzikala.

Nagrada za istančanost pristupa interpretaciji uručena je Horu “Elegija” iz Moskve.

Za najbolje izvođenje vokalne tradicije nagrađen Akademski hor “Mirče Acev” iz Skoplja, za numeru  Makedonska humoreska Todora Skalovskog.

Za muzikalnost, osmišljenost i celovitost scenskog nastupa nagrađen je Mešoviti hor AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada. Dunja Deurić dirigent ovog hora proglašena je za najperspektivnijeg mladog dirigenta.

Nagrada za entuzijazam u radu sa amaterskim horom uručena je Tomislavu Šopovu dirigentu hora slovenačke nacionalne manjine u Makedoniji “France Prešern” iz Skoplja. 

U takmičarskom delu Horskih svečanosti učestvovalo je deset horova iz osam zemalja. Niš, iako grad domaćin nije imao predstavnika u takmičarskom delu.

Tamara Adamov Petijević selektor i umetnički direktor ovogodišnjih horskih svečanosti je izostanak horova iz Niša u takmičarskom delu prokomentarisala za medije kao “malu mrlju i tamnu tačku na ovom festivalu. Ona je kazala da se nada da će se to u budućnosti prevazići jer je muzika nešto uzvišeno Ona je istakla da je “ združenost horova , zajedničko pevanje, sabornost je bio moto festivala. Trudili smo se da to pokažemo u svim segmentima. “, kazala je ona i istakla da je zajedničko pevanje sa publikom “ Open singing” bilo pravo osveženje .

Internacionalne horske svečanosti u Nišu tokom četiri dana trajanja svečanosti  okupile su više od 400 učesnika, dirigenata i pevača.

O zvaničnim nagradama odlučivao je stručni internacionalni žiri koga su činili Dr Miloje Nikolić, predsednik žirija, Dr Sonja Marinković  kao predstavnik Srbija, Tatjana Dmitrijeva i Andrej Vladimirovič Gorjačev iz Rusije i Mr Mihajlo Lazarević iz Crne Gore.

Pokrovitelji 27 Horskih svečanosti bio je skoro osam miliona dinara , od čega je Grad ginansirao sa više od pet miliona a Ministarstvo kulture sa milion 200 hiljada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare