Pobeda solidarnosti i košarke protiv invaliditeta

NIŠ-BOJNIK

        U Bojniku je proteklog vikenda po drugi put održan turnir košarke u kolicima „Nais Open 2020“ pod pokroviteljstvom grada Niša.  Turnir je održan u Bojniku zbog epidemiološke situacije u Nišu, a učestvovalo je četiri ekipe, KKK „Singidunum“ iz Beograda, šampion države, KKK „Bijeljina iz Bijeljine, KKK „Despot“ iz Beograda i domaćin, KKK „Nais“ iz Niša.

       Žreb je hteo da se u prvoj utakmici susretnu bratski klubovi, KKK „Nais“ i KKK „Bijeljina“. Drugu utakmicu su odigrali beogradski rivali KKK „Singidunum“ i  KKK „Despot“. Utakmica za treće mesto je bila podela megdana između starih rivala, KKK „Nais“ i KKK „Despot“. Drama koja je pratila u prošlosti ova dva tima je izostala, jer je KKK „Nais“ kontrolisao celu utakmicu iskoristivši odsustvo centara protivnika (40:27). Finalnu utakmicu i borbu za trofej su podelili KKK „Bijeljina“ i KKK „Singidunum“.

       „Imali smo tri treninga pred turnira posle tronedeljne pauze, igrali bi još bolje, iako sam prikazanim zadovoljan. U poslednja tri meseca smo imali dosta takmičarskih i prijateljskih utakmica, pa su se neki nedostaci otklonili. Centri su bili sigurniji, a odlično smo se kretali. Bojnik nam je ukazao gostoprimstvo, ima sjajnu halu, putovaćemo iz Niša u narednom periodu jednom do dva puta sedmično i obećavam, biti još bolji.Žao mi je što nisu sa nama bili Nikola Kato, Dušan Lazarević i Dejan Šimandli.“ – zadovoljan je profesor Miljan Hadžović, trener KKK „Nais“.

         Gosti iz Bijeljine su bili po prvi put u Bojniku, noćili u Nišu, ne kriju da im prija gostoprimstvo juga Srbije.

        „Čestitam na pobedi ekipi KKK „Singidunum“ i maestralnoj roli neprikosnovenog Željka Ćirkovića. Zahvaljujem se našem bratskom klubu, KKK „Nais“ na gostoprimstvu. Nosimo prelepe utiske domaćina iz Bojnika koji su na svakom koraku bili nama iz Bijeljine na usluzi, od srca im hvala od nas Semberaca.“ – rekao je kapiten KKK „Bijeljina“ i bivši reprezentativac Srbije, Boris Cvjetković.

        Košarka u kolicima u Srbiji doživljava poslednjih godina renesansu, a KKK „Nais“ se čini najaktivniji u tom sportu. Postaje nezaobilazan činilac okupljanja osoba sa invaliditetom, ali i promoter sporta među tom populacijom, ne samo u Nišu, već i u delu Srbije koji gravitira tom gradu. Turnir „Nais Open 2020“, reklo bi se, „kruna“ ove turbulentne 2020.

      „Već drugu godinu zaredom smo organizovali ovaj turnir. Zahvaljujem se Gradu Nišu i gradonačelnici Dragani Sotirovski na podršci turniru košarke u kolicima „Nais Open 2020“. Zahvaljujem se većniku za sport, Branislavu Kačaru, sekretaru Sekretarijata za omladinu i sport, Saši Šagriću, šefu Odseka za sport pri Sekretarijatu za omladinu i sport, Predragu Jančiću. Grad Niš sistemski podržava KKK „Nais”, ističe profesor dr Marko Aleksandrović.

        Od kada je početkom novembra hala „Čair“ pretvorena u kovid bolnicu, KKK „Nais“ je morao da kolica i ostalu kabastu opremu prenese u kuće igrača i trenera. Aktivirana je dobra komunikacija sa predstavnicima Opštine Bojnik koja je širom otvorila vrata košarkašima u kolicima iz Niša, prihvatili su na čuvanje kolica i opreme, a obezbedili su termine za trening i utakmice. Inicijativa da se „Nais Open 2020“ organizuje u Bojniku je od strane sportskih radnika iz tog mesta oberučke prihvaćena.

        „Nije bilo dileme da li bi otvorili vrata sportistima sa invaliditetom iz Niša. Objekat USHB je prilagođen po svim standardima osobama sa invaliditetom. Imamo iskustva sa organizovanjem stonoteniskih turnira osoba sa invaliditetom, a sada stičemo iskustvo i sa košarkom u kolicima”, istakao je domaćin košarkaša iz Niša u  Bojniku Dejan Arsić, predsednik SSOB.

       Poznato je da većina sportskih kolektiva osoba sa invaliditetom iz Niša ima kolosalnu podršku Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, što nije zaobišlo i KKK „Nais“.U KKK „Nais“ smatraju da je diplomirani kadar sa pomenutog fakulteta koji je u Bojniku na bitnim pozicijama za sport, uticao presudno na sve događaje tokom oktobra i novembra, a vezani za košarku u kolicima.

       „Čestitam Bojniku što na bitnim pozicijama za sport je kadar koji je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu“ – ne krije ponos na svoje bivše studente profesor dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK „Nais“.

       Turniru su prisustvovali i predsednik i generalni sekretar Saveza košarkaša u kolicima Srbije , Vladimir Kuzmanović i Mladen Pajević.

     „Do pre dve godine je bilo nezamislivo da postoji klub na jugu Srbije, a sada se najviše utakmica i turnira igra u tom delu zemlje. Bojnik će nam, svakako, biti stalna destinacija, moguće i za međunarodne utakmice“ – rekao je Vladimir Kuzmanović, predsednik SKKS.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare