PO PET HILJADA DINARA ZA UČENIKE IZ MATERIJALNO UGROŽENIH PORODICA

LESKOVAC

Odluka da jednokratnu novčanu pomoć od po 5.000 dinara dobijaju redovni učenici osnovih i srednjih škola iz materijalno ugroženih porodica sa teritorije grada još jedan je dokaz da grad vodi računa o porodicama koje su socijalno ugrožene, čime doprinosi i povećanju nataliteta, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na današnjoj 89. sednici Gradskog veća .

Iz budžeta će za pomoć deci iz materijalno ugroženih porodica biti izdvojeno 6 miliona dinara. Centar za socijalni rad se obavezuje da na osnovu spiska korisnika novčane socijalne pomoći i dece školskog uzrasta koja su članovi tih porodica, sprovede proceduru isplate jednokratne novčane pomoći za nabavku udžbenika.
Deci će biti uručene potvrde na osnovu kojih će, kao i na osnovu kopija ličnih karata roditelja, potvrde iz škole da su redovni đaci i uverenja iz Nacionalne službe da roditelji nisu zaposleni, dobiti rešenja, objasnila je načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić.
Inače, Cvetanović je podsetio da je Gradsko veće u ranijem periodu obezbedilo finansijska sredstva za zaključenje posebnog ugovora o naknadi troškova prevoza za učenike sa prebivališteim u mestima van teritorije grada. Odlukom o finanijskoj podršci porodicama sa decom na teritoriji grada Leskovca predviđeno je pravo na potpuno regresiranje troškova za boravak dece u vrtićima za treće i četvrto dete.
Grad u kontinuitetu daje jednokratnu novčanu pomoć roditeljima za rođenje trećeg i svakog narednog deteta.
Zanimljivo je da su aktivnosti oko organizovanja podele novčane pomoći sutzra u sportkoj hali započele još prošle nedelje, pre no što je Gradsko veće formalno donelo odluku.
Kako JUGpress saznaje inače se radi o porodicama koje već dobijju materijalnu pomoć preko Centra za socijalni rad.
Spiskovi iz centra su proslednjeni društvenim delatnostima a školama je naloženo da obaveste roditelje dece koja će dobiti pomož da obavezno prisustvuju ovom dogadjauu.
Prema saznanjima JUGpressa najviše dece iz osnovih škola „Vožd Kradjordje“ i „Petar Tasić“ će dobiti ovu pomoć.
Zanimljivo je i da će pomoć dobiti skoro iskljućivo deca koja žive u gradu.
Prema važećem zakonu porodice koje imaju na svoje ima makar i minimalnu površinu zemlje nemaju pravo na socijalnu pomoć pa će tako siromašni roditelji dece iz sela sa teritorije grada Leskovca morati sami da kupuju udžbenike, bez pomoći grada.
Na današnjoj sendici Gradskog veća nije objašnje o zašto se čekalo da skoro prodje prvo polugodje pa da se tada daje pomoć za kupovinu udžebnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare