Po deveti put postavljaju spomen ploču otetim novinarima

PRIŠTINA

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) danas su, deveti put, postavili spomen ploču između Velike Hoče i Zočišta na mestu na mestu gde su 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenićm čija se sudbina ni danas ne zna.

Četrdesetak novinara iz beogradskih, aleksinačkih i kosovskometohijskih redakcija okupilo se na mestu gde su njihove kolege poslednji put viđene.

Predsednik UNS Živojin Rakočević je podsetio da nema spomen obeležja, niti spomenika u regionu koji je više puta rušen i obnavljan od spomenika novinarima na KiM.

“Tražimo odgovor na pitanje šta se desilo sa 17 naših kolega koji su stradali radeći svoj posao. Spomen obeležje Pereniću i Slavuju je spomen na strah i zločin sistema koji je odlučio da čitavu jednu zajednicu, da čitavu jedni profesiju stavi izvan zakona, izvan smisla i izvan života. Nama su nudili da ovo spomen obeležje preselimo u neku srpsku sredinu, ali i danas, i svaki put, poručujemo da to nećemo uraditi”, rekao je Rakočević, prenosi portal KosSev.

Dodao je da će, dokle god bude novinarske profesije na Kosovu, obnavljati spomen obeležje na kome će biti ista rečenica: “Tražimo ih”.

“Ta rečenica je suština svega onoga što se nama dešava. Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete kolege, tražimo nestale kolege, tražimo da se pronađu zločinci koji su ih ubili”, kazao je Rakočević.

Postavljanju spomen ploče prisustvovala je Perenićeva supruga Snežana Perenić, koje je zahvalila na istrajnosti da istina bude otkrivena i navela da je razočarana time što nekome smeta ovo obeležje.

Prema rečima novinarke Jelene Petrović, koja je sistematski istraživala nestanke novinara na Kosovu, otmice, nestanci i ubistva naših kolega je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom prava i koji su tu moć na ovim prostorima imali.

Kako se posle 23 godine ne zna sudbina nestalih novinara, kako je rekla, “nešto stvarno nije u redu” i zato bi na ovaj datum trebalo češće podsećati one koji su u obavezi da istraže ove zločine i koji su za to plaćeni.

Direktorka i glavna i odgovorna urednica NIJP “Panorama – Jedinstvo” Rada Komazec ističe da je devetostruko rušenje spomen obeležja nestalim novinarima “pokazatelj mraka” društva u kome se to dešava.

Svi mi koji smo živeli i živimo na Kosovu i Metohiji znamo da u ovom društu postoji zavera ćutanja, rekla je Komazec i apelovala da progovore časni ljudi koji nešto znaju, tim više što su Slavuj i Perenić bili samo novinari – sa diktafonom, olovkom i novinarskom beležnicom.

Decembra prošle godine osmi put, u poslednjih devet godina, nasilno je uklonjena ploča na kojoj piše: “Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih”.

UNS i UNS na Kosovu su ploču prvi put postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare