Nepovoljan položaj mladih u Srbiji

BEOGRAD

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava je povodom 1. maja ukazao na nepovoljan položaj mladih u oblasti prava na rad i zapošljavanje i njihov neiskorišćen potencijal na tržištu rada, navodeći da 75 odsto mlađih od 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja sa krajem, što je rezultat toga da većina mladih živi sa roditeljima.

Kako se navodi, svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je u NEET statusu (nisu zaposleni, niti su u obrazovanju ili stručnoj obuci), dok je polovina mladih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od godinu dana, a čak trećina duže od dve godine.

Među nezaposlenim osobama sa invaliditetom je 11,6 odsto mladih, dok je među nezaposlenima romske nacionalne manjine 28,3 odsto mladih.

Centar je ukazao da su mladi starosna grupa koja je najviše izložena siromaštvu jer je siromaštvo najraširenije među onima koji nemaju adekvatne i stabilne prihode od rada, kao i da su prosečne zarade mladih starosti 15-29 godina za 16 odsto manje od opšteg proseka.

Radno angažovani mladi ne ostvaruju pravo na ograničeno radno vreme, pravo na zaradu i naknadu zarade, pravo na minimalnu zaradu, plaćeno odsustvo, plaćeni godišnji odmor i prekovremeni rad, pravo na plaćeno bolovanje, pravo na sindikalno udruživanje i na kolektivno pregovaranje, naveo je Centar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare