“Platinasti vuk” za ministra i ambasadore

BUJANOVAC

Ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, ambasadori SAD Kajl Skot i Ujedinjenog Kraljevstva Denis Kif, prisustvovali su danas Danu visokih zvanica na međunarodnoj vežbi „Platinasti vuk“ na bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Đorđević je rekao da se baza „Jug“ razvija određenom dinamikom , uz pomoć donacija iz SAD, a  da je napredak vidljiv iz godine u godinu.

” Ovaj poligon će dobiti jedan potpuno drugačiji izgled i biće moderan poligon za uvežbavanje i naše vojske, ali i za multinacionalne vežbe kao što je ova”, rekao je on.

Djordjević je objansio da je na današnjem prikazu,  u okviru četvrte po redu vežbe „Platinasti vuk“,  učestvovalo  483 pripadnika iz osam zemalja i Srbije, a od toga 99 pripadnika činilo je logističku podršku.

On je rekao da će ove vežbe biti nastavljene i ubuduće “jer  je to prilika da se uvežbava i taktika i tehnika, ali i da jačamo naše operativne sposobnosti i interoperabilnost”.

 

Đorđević je rekao i da je ovo prilika da se ljudi upoznaju, kao i da se osnaži prijateljstvo “između naših zemalja” i da će se “nastaviti sa negovanjem tradicije ovakvih, ali i kompleksnijih vežbi u budućnosti”.

” Ovom vojnom vežbom ste pokazali da zajedničkim i timskim radom devet zemalja mogu da rade kao jedna i da u ovakvim situacijama budemo spremni da odgovorimo na sve izazove i pretnje. Nažalost, potrebe za ovakim stvarima postoje u svetu i sigurno će postojati u godinama koje su pred nama, ali mi ćemo svi zajedno da budemo ti koji će kao garant bezbednosti biti prisutni tamo, i ovako uvežbani uspostavljati mir u tim delovima sveta”, rekao je on.

Na desetodnevnoj vežbi „Platinasti vuk 17“, osim pripadnika Vojske Srbije, učestvuju jedinice oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Ambasador SAD Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo što je na današnjem prikazu bio u prilici da vidi realan scenario u mirovnim operacijama, kao i zajednički rad američkih i srpskih vojnika zajedno sa kolegama iz ostalih zemalja.

“Izuzetno sam ponosan da vidim ovu vežbu na Bazi „Jug“, bazu u kojoj smo mi, zajedno sa Srbijom, uložili više od sedam miliona dolara, kako bi bila opremljena najmodernijom opremom i simulatorima, kako bi vojnici imali prilike da vežbaju bez da se izlažu opasnosti, a u realnim okolnostima ” rekao je on i dodao da su “zajedničke vežbe odlična prilika da se pripadnici naših oružanih snaga pripremaju za učešće u mirovnim operacijama širom sveta gde god da to zatreba”.

Britanski ambasador Denis Kif  je rekao da je veoma zadovoljan što pripadnici vojske te zemlje učestvuju u vežbi „Platinasti vuk“.

” Ovo je prvi put u ovom veku da naši vojnici zvanično učestvuju u vežbi sa srpskim kolegama, što je za mene veoma važno, naročito zbog toga što se ove godine obeležava 180 godina diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije”, rekao je Kif i  izrazio nadu da će saradnja biti tako uspešna i u ostalim oblastima.

Na Bazi „Jug“ jutros je održana i zajednička sednica kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare